Zo Slovenska

Otrasné správy z domova sociálnych služieb. Hmyz, špina a nedostatok jedla, FOTO

Policajti zasahovali v domove sociálnych služieb v Levickom okrese. Pri domovej prehliadke neverili vlastným očiam.

Ilustračný obrázok k článku Otrasné správy z domova sociálnych služieb. Hmyz, špina a nedostatok jedla, FOTO
7
Galéria

V domove sociálnych služieb v okrese Levice zasahovala v uplynulých dňoch polícia. Dôvodom boli informácie o nevhodnom zaobchádzaní s klientmi sociálneho zariadenia.

Ako uvádza polícia na sociálnej sieti, pracovníci inštitúcií oprávnení kontrolovať tento domov sa dovnútra väčšinou nedostali a len od miestnych za dozvedeli, že jeho klienti sa občas dostanú von a prosia v dedine o jedlo a sladkosti. Levickí policajti na základe zistených skutočností vykonali v priestoroch zariadenia domovú prehliadku. Tá odhalila, v akých otrasných podmienkach klienti zariadenia žijú.

Neľudské podmienky

„Nachádzalo sa tu 10 ľudí vo veku od 46 do 70 rokov s rôznymi ochoreniami, jedna osoba je dokonca imobilná. Vnútorná teplota v izbách (16.12.2020) sa pohybovala od 8,4 do 18,4 stupňov Celzia, v miestnostiach bol neporiadok, zápach, hmyz, plesne na stenách a stropoch a zvieracie exkrementy v interiéri. Umiestnené osoby nemali zabezpečený dostatok jedla, hygienu a čisté šaty. Niektorí z nich trpeli rôznymi kožnými ochoreniami a navyše s nimi bolo aj nevhodne zaobchádzané,“ uviedla polícia.

Za svoj pobyt a poskytované služby klienti platili podľa zmluvy len 65 eur, pričom však vraj odovzdávali majiteľke celý svoj dôchodok. Policajtov pri domovej prehliadke zarazila aj tá skutočnosť, že zvonku bola na vchodových dverách kľučka, ale zvnútra tzv. guľa.

Majiteľku obvinili

55-ročnú majiteľku tohto zariadenia, fungujúceho pod hlavičkou občianskeho združenia, po vypočutí polícia obvinila zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Vyšetrovateľka PZ dala podnet na návrh na jej väzobné trestné stíhanie. Návrh akceptoval aj prokurátor a príslušný súd rozhoduje o jej väzobnom trestnom stíhaní.

DOMOV SOCIÁLNYCH SLUŽIEB JE NEZVYČAJNÝM MIESTOM NA DOMOVÚ PREHLIADKU Starostlivosť o starých, chorých a nevládnych je...

Posted by Polícia SR - Nitriansky kraj on Sunday, December 20, 2020

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM