Krimi

Pachingera odsúdeného v kauze nebankoviek prepustia na slobodu. Majský zostáva vo väzbe

Patrika Pachingera, právoplatne odsúdeného za podvod na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, prepustia na slobodu z výkonu trestu odňatia slobody v stredu.

Ilustračný obrázok k článku Pachingera odsúdeného v kauze nebankoviek prepustia na slobodu. Majský zostáva vo väzbe
Zdroj: TASR

Patrika Pachingera by mali prepustiť ráno z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave.

Médiám to v utorok potvrdil na Okresnom súde (OS) Bratislava I obhajca Patrika Pachingera Jaroslav Šášik. Pachinger aktuálne čelí žalobe v inej kauze sprenevery. Samosudca OS Bratislava I odročil hlavné pojednávanie v prípade sprenevery na 27. a 28. októbra. Alternatívne termíny stanovil na 18. novembra a 3. decembra. Patrika Pachingera eskortovali na pojednávanie z výkonu trestu odňatia slobody.

Podvody v nebankovkách

Patrik Pachinger je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuroval spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom Majským. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov ko­rún.

V kauze nebankoviek ho uznal za vinného prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, napokon ho Najvyšší súd SR (NS SR) 28. marca 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia. Od júla 2018 si odpykával zvyšok svojho trestu. V minulosti bol takmer päť rokov vo väzbe, tá sa mu zarátala do trestu.

Patrik Pachinger aktuálne informácie, že Vrchný súd v Prahe zamietol sťažnosť Jozefa Majského voči väzobnému stíhaniu, odmietol komentovať so slovami, že „nemá na to dôvod“.

Upozornil, že v rámci nebankoviek mimo podaného dovolania na NS SR sa avizujú podania aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Spomínané pojednávanie v kauze sprenevery v utorok sudca OS BA I odročil na koniec októbra. Podľa obžaloby mal Patrik Pachinger v desiatich skutkoch v rokoch 2010 až 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákať finančné prostriedky v celkovej čiastke 959 750 eur, ktoré však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných. Tým mal poškodeným spôsobiť škodu v celkovej sume vyše 840-tisíc eur.

Majský neuspel

Vrchný súd v Prahe zamietol sťažnosť právoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského voči rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe, ktorý ho na začiatku augusta zobral do väzby. Majský zostáva teda v predbežnej väzbe. TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Markéta Puci.

„Ďalej uvádzam, že štátna zástupkyňa podala na náš súd návrh na vydanie pána Majského vyžiadaného k výkonu trestu odňatia slobody do Slovenskej republiky. Jednanie o tomto návrhu prebehne 30. septembra o 11.00 h na mestskom súde,“ dodala hovorkyňa.

Mestský súd v Prahe zobral Majského do predbežnej väzby 6. augusta. Podnikateľ priamo na mieste podal sťažnosť. Nižší súd tak vtedy vyhovel návrhu Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Slovenská polícia na začiatku augusta potvrdila, že Majský bol zadržaný v pražskej nemocnici. Polícia priblížila, že stále platí, že Majský nenastúpil do výkonu trestu na základe právoplatného rozsudku.

Senát Najvyššieho súdu SR koncom júla zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody.

Po Majskom na základe platného európskeho zatýkacieho rozkazu vyhlásili národné i medzinárodné pátranie.

Foto: archív, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM