Správy

Pandémia vzala Slovákom DVA roky života: Sme na tom najhoršie v Európskej únii

Najnovšie štatistiky nie sú pre Slovákov vôbec potešujúce. Stredná dĺžka života na Slovensku je nižšia o 2,2 roka.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia vzala Slovákom DVA roky života: Sme na tom najhoršie v Európskej únii
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Stredná dĺžka života v členských štátoch Európskej únie bola vlani stále nižšia než pred vypuknutím pandémie COVID-19. Najväčší pokles v porovnaní s rokom 2020 (o 2,2 roka) bol zaznamenaný na Slovensku a v Bulharsku.

Nasledujú Lotyšsko (-2,1) a Estónsko (-2,0). Uvádza to európsky štatistický úrad Eurostat v predbežnej správe zverejnenej v piatok.

Prečítajte si tiež

Čo ostatné štáty?

Z predbežných dát za rok 2021 vyplýva, že koronavírusová pandémia, ktorá sa začala v roku 2020, mala „negatívny účinok na strednú dĺžku života pri narodení, ktorá sa (v medziročnom porovnaní) znížila v takmer polovici členských štátov EÚ“.

Eurostat tiež porovnával údaje za rok 2021 s rokom 2019, teda s obdobím ešte pred začatím covidovej pandémie. Výsledky ukázali, že Luxembursko bolo jediným štátom EÚ, ktorý evidoval nárast strednej dĺžky života (+0,1 roka).

Na Malte a vo Švédsku neboli zistené žiadne zmeny v tejto oblasti.

Mínus 3 roky

V porovnaní rokov 2019 a 2021 znova najhoršie dopadli Bulharsko (-3,7 roka) a Slovensko (-3 roky) a tiež Rumunsko (-2,7 roka).

Eurostat definuje strednú dĺžku života pri narodení ako priemerný počet rokov, ktorý novonarodené dieťa prežije za predpokladu, že súčasné úmrtnostné pomery sa nezmenia počas celého jeho života.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM