rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hanba pre vládu, z Fica urobili mučeníka!

Namiesto úspechu s vyšetrovacou väzbou pre bývalého premiéra sa vládna koalícia opäť trasie v základoch.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hanba pre vládu, z Fica urobili mučeníka!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zahraničné médiá si všímajú ďalšie fiasko vládnej koalície, ktorá nemala dosť hlasov na to, aby vydala predsedu Smeru Roberta Fica na väzobné stíhanie.

Zvada

Trvalo to niekoľko minút a koalícia sa hneď po hlasovaní rozvadila,“ informuje Český rozhlas v podcaste Vinohradská 12.

Vládna strana SaS chce dokonca otvoriť diskusiou o tom, či má vôbec pokračovať v koaličnej spolupráci. Najmä keď jeden z partnerov, Sme rodina, v závažných momentoch hlasuje s opozíciou.

Najväčšími porazenými sú podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) premiér Eduard Heger a predseda OĽaNO Igor Matovič. Šéf SaS Richard Sulík im okamžite po hlasovaní nasypal soľ do rany, keď vyhlásil, že Matoviča „porazil nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii.

Nikam neodchádza

Fico nikam neodchádza. Je stále veľmi aktívny,“ zdôrazňuje iRozhlas. Jeho štylizácia do role mučeníka, ktorý napriek trestnému stíhaniu tvrdo pracuje za záujmy Slovákov, na časť populácie určite funguje.

Vo chvíli, keď parlament rokoval o jeho vydaní v mandátovom a imunitnom výbore, predseda Smeru zvolal novinárov a hovoril o zdražovaní plynu a neschopnosti vlády.

Svoje obvinenie využíva v politickom boji a v budúcich voľbách bude silným hráčom,“ dodáva český komentátor.

Čo sa týka vládnej koalície, napriek ostrej výmene urážok, jej rozpad podľa FAZ nie je pravdepodobný. „Žiaden z koaličných partnerov nemá záujem na predčasných voľbách,“ informuje nemecký denník.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM