Zo zahraničia

Pápež František zverejnil plány svojho POHREBU! Chce niečo, čo sa už STO rokov nestalo

Pápež František chce jednoduchší pohreb. V rozhovore prezradil svoje plány.

Ilustračný obrázok k článku Pápež František zverejnil plány svojho POHREBU! Chce niečo, čo sa už STO rokov nestalo
7
Galéria
Zdroj: TASR/ANSA

Pápež František chce výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál a ako prvý pápež za vyše storočie chce byť pochovaný mimo Vatikánu. TASR o tom informuje podľa stredajších správ agentúr Reuters a ANSA.

Odhalil plány

František, ktorý v nedeľu oslávi 87. narodeniny, odhalil plány svojho pohrebu v rozhovore pre mexickú televíziu N+ odvysielanom v utorok. Prezradil v ňom, že si už nechal pripraviť hrob v rímskej Bazilike Panny Márie Väčšej (Santa Maria Maggiore).

Rozhovor nahrali ešte pred tým, ako pápež odslúžil omšu v Bazilike svätého Petra, pričom sa zdalo, že sa už zotavil z nedávnej bronchitídy. Počas interview sa často smial a diskutoval o rôznych témach vrátane svojho zdravia, migrácie či svojho vzťahu so zosnulým pápežom Benediktom XVI. a ďalších cestovných plánoch. Zdôraznil, že napriek zdravotným problémom z uplynulých rokov nikdy neuvažoval o rezignácii.

Po viac ako sto rokoch

V súvislosti so svojím pohrebom povedal, že s ľuďmi vo Vatikáne pracuje na zjednodušení komplikovaných a dlhých pohrebných rituálov, ktoré boli použité pri pochovávaní jeho predchodcov.

Povedal tiež, že vzhľadom na svoju oddanosť Márii, Matke Božej, sa rozhodol, že bude pochovaný v rímskej Bazilike Panny Márie Väčšej, kam sa chodí modliť pred a po každej svojej zahraničnej ceste.

Už vyše 100 rokov pritom pápežov pochovávajú v krypte pod Bazilikou svätého Petra, pripomína Reuters.

Pápež tiež podľa vlastných slov dúfa, že sa mu podarí budúci rok absolvovať tri zahraničné cesty, a to do niektorej krajiny v Polynézii či do Belgicka. Chcel by tiež uskutočniť prvú cestu do rodnej Argentíny od nástupu do funkcie v roku 2013.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Super Àvia Catalana
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM