Magazín Lifestyle

Paracetamol nie je všeliekom: Farmaceut radí, kedy a ako ho užívať

Trápili aj vás posledné mesiace bolesti hrdla, mierne zvýšená teplota, kašeľ alebo slabosť? Pamätáte si, aké lieky ste užili?

Ilustračný obrázok k článku Paracetamol nie je všeliekom: Farmaceut radí, kedy a ako ho užívať
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Unsplash.com

Súčasťou domácich lekárničiek sú často lieky s obsahom liečiva paracetamol vo forme tabliet, čapíkov, šumivých tabliet či prášku na prípravu horúceho nápoja.

Ako užívať paracetamol?

Mali by ste však vedieť, že paracetamol má svoje pravidlá užívania. Naučte sa s farmaceutom Jakubom Ďurčíkom z lekárne Dr. Max v Martine, kedy siahať po tomto liečive.

Účinok paracetamolu spočíva v tom, že blokuje tvorbu látok, ktoré vedú k horúčke a bolesti. Po akej dlhej dobe začne účinkovať? Je to v priebehu 30 až 60 minút.

Niektoré tablety majú skrátený nástup účinku na 15 až 30 minút. Po paracetamole môžete siahnuť pri horúčke, miernej až stredne silnej bolesti (napríklad pri migrénach, bolesti zubov, menštruačných bolestiach, bolestiach chrbta, svalov a kĺbov).

Paracetamol je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, pokiaľ sa použije najnižšia účinná dávka a len počas najkratšej doby – za tejto podmienky nie je nutné počas liečby paracetamolom prerušovať dojčenie. Neodporúča sa užívať ho pri precitlivenosti na liečivo, pri ťažkom poškodení pečene alebo obličiek, pri anémii s rozpadom červených krviniek a taktiež u alkoholikov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM