han Hokej

PARÁDA! Slováci zlomili Dánov v závere a smerujú do bojov o medaily! FOTO

Na piaty duel nastúpili slovenskí hokejisti na MS v Rige proti Dánsku a chceli odčiniť debakel 1:8 so Švajčiarskom. To sa im aj podarilo a zvíťazili 2:0.

Ilustračný obrázok k článku PARÁDA! Slováci zlomili Dánov v závere a smerujú do bojov o medaily! FOTO
28
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Mužstvo vedené kapitánom Ďalogom sa po výprasku s helvétmi zomklo. Svoju silu ukázali mladíci v poslednej tretine, kedy strhli víťazstvo na svoju stranu.

Hokejistom Slovenska kryl v piatom zápase v A-skupine na MS chrbát brankár Július Hudáček. Tréner Craig Ramsay mal k dispozícii tri kompletné obranné dvojice a štyri útoky. V pozícii siedmeho obrancu nastúpil Daniel Gachulinec, trinásty útočník bol Matúš Sukeľ.

Jednou nohou sú tam

Triumfom sa priblížili k účasti vo štvrťfinále, na konte majú po piatich zápasoch 12 bodov a v tabuľke im priebežne patrí 2. priečka o skóre za tímom Ruského olympijského výboru. Slováci, ktorí prestrieľali súpera 34:24, rozhodli o víťazstve v 3. tretine, v ktorej skórovali Peter Cehlárik a Adam Jánošík. Brankár Július Hudáček si pripísal prvé čisté konto na MS v Rige.

Slováci nastúpia na ďalší zápas v nedeľu 30. mája od 19.15 SELČ proti Švédsku. Dáni uzavrú svoje účinkovanie v A-skupine v pondelok od 15.15 SELČ zápasom s Českom.

Slovensko – Dánsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Góly: 48. Cehlárik (Hrivík, Lantoši), 53. Jánošík (Lantoši, Hrivík). Rozhodovali: Arsons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (obaja Fín.), Zunde (Lot.), vylúčení: 3:1 na 2. min., presilovky a oslabenia: 0:0, bez divákov.

Zostavy:

Slovensko: Hudáček – Gernát, Kňažko, Bučko, Ďaloga, Jánošík, Grman, Gachulinec – Lantoši, Hrivík, Cehlárik – Faško-Rudáš, Krištof, Studenič – Kelemen, Roman, Skalický – Liška, Buc, Slafkovský – M. Sukeľ

Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Lauridsen, Kristensen, Nicholas Jensen, Larsen – Nicklas Jensen, Jakobsen, Meyer – Storm, Jesper Jensen, Hardt – From, True, Asperup – Olesen, Madsen, Poulsen

Nech sa páči, viac noviniek zo Slovenska

Priebeh zápasu

Prvá tretina

Slovenský tím vstúpil do zápasu aktívne so snahou o rýchly gól. Skalický v 1. minúte nepotrestal zaváhanie brankára Dahma a gól nepriniesla ani spolupráca Kelemena s Kňažkom, ktorý netrafil puk pred odkrytou bránkou. Dáni nepredviedli v 1. tretine veľa ofenzívnej aktivity, no v 9. minúte boli blízko ku gólu, keď Olesenova dorážka tesne minula bránku. Najväčšiu šancu aktívnejších Slovákov mal v 1. tretine Studenič, ale svoj únik za dánsku obranu v 11. minúte nezakončil gólom rovnako ako krátko na to spoluprácu s Hrivíkom.

Druhá tretina

Dáni v úvode druhej časti pridali na aktivite, brankár Hudáček však podržal svoj tím pri šanciach M. Lauridsena. Dáni v druhej tretine zlepšili defenzívu, ale Slováci si napriek tomu vypracovali viac streleckých pozícií. Brankár Dahm bol však veľká prekážka a odolal aj šanciam Cehlárika a Lantošiho v závere druhej časti.

Tretia tretina

Aj na začiatku tretej tretiny mali Dáni viacero šancí, výrazný tlak si vytvorila Madsenova formácia, ale Hudáček neinkasoval. Bezgólový stav vydržal do 48. minúty, v ktorej Lantoši z ostrého uhla nastrelil puk na Dahma, Hrivík ho nedorazil, ale Cehlárik už áno – 1:0. V 51. minúte začali Dáni stupňovať ofenzívnu aktivitu, no pribrzdilo ich dlhšie prerušenie hry, keď sa nehralo pre chybu osvetlenia. V 53. minúte sa opäť presadila prvá formácia Slovákov, keď najskôr Lantoši v sľubnej šanci neprekonal Dahma, ale Jánošík následne uspel dorážkou spomedzi kruhov – 2:0. Dáni si v závere vytvorili tlak, ktorý podporila aj presilovka, ale kontaktný gól nedosiahli.

V OBRAZOCH: Slováci si poradili s Dánmi a štvrťfinále majú na DOSAH!
28
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM