TOS Lifestyle

Patríte medzi tých, čo si radi zapaľujú vonné sviečky? Lekár varuje, pri TÝCHTO opatrne!

Obľúbenosť a spotreba vonných sviečok stúpa, no niektoré uvoľňujú toxické chemikálie, ktoré môžu spôsobiť kožné problémy.

Ilustračný obrázok k článku Patríte medzi tých, čo si radi zapaľujú vonné sviečky? Lekár varuje, pri TÝCHTO opatrne!
Zdroj: Pixabay.com , Unsplash.com

Americký lekár John Zade varuje na sociálnych sieťach milovníkov sviečok pred tými, ktoré obsahujú parafín. Podľa neho tieto sviečky pri horení vypúšťajú do vzduchu škodlivé chemikálie, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

„U ľudí sa môžu objaviť vyrážky na očných viečkach či iné kožné reakcie,“ uvádza dermatológ.

Sledujúcich nepotešil

Mnohých rozhodne nepotešil. „Budem sa tváriť, že som toto video nikdy nevidela,“ napísala jedna z jeho sledujúcich. „OK, ale risknem to,“ pridala sa ďalšia.

Niektorí poznamenali, že im sviečky s parafínovým voskom žiadny problém doteraz nespôsobili. Iní práve naopak, jeho slová potvrdili na základe vlastnej skúsenosti.

Sviečky a astmatici

„Prosím, nestrašte ľudí. Parafínové sviečky sú zlé, to áno, ale existuje mnoho iných druhov vosku, ktoré nie sú škodlivé, ako napríklad sójové,“ navrhuje ďalšia komentujúca.

Každopádne, ako pripomína server Mirror.co.uk, aj štúdia z roku 2023 poukázala na možný negatívny vplyv sviečok na zdravie ľudí. Horiace sviečky môžu podľa jej záverov prispieť k zhoršeniu stavu ľudí s astmou.

Parafín je vedľajším produktom pri výrobe ropy a rieši sa aj negatívny vplyv takýchto sviečok na životné prostredie. Medzi zdravšie a ekologickejšie alternatívy sa považujú okrem spomínaných sójových sviečok napríklad aj sviečky z včelieho vosku.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM