Aktualizované han Politika

Pčolinský urobil vo väzbe RADIKÁLNE rozhodnutie! Jeho advokátka to povedala za neho, FOTO

Advokátka obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského sa prihovorila médiám po ukončení výsluchu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

Ilustračný obrázok k článku Pčolinský urobil vo väzbe RADIKÁLNE rozhodnutie! Jeho advokátka to povedala za neho, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Práve na tomto súde sa rozhodovalo o jeho väzobnom stíhaní a Eva Mišíková uviedla, že jej klient nebude vzhľadom na vzniknutú situáciu zastávať žiadne funkcie ako verejný činiteľ. Vzdal sa teda svojej funkcie.

Slová advokátky

„Pokiaľ ide o môjho klienta, ten bol prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou postavený mimo výkonu služby a dnešným dňom predložil žiadosť aj na vládu a prezidentke SR, ktorú si tu stihol napísať a vzdáva sa funkcie riaditeľa SIS. Dokonca uviedol, že nebude činný vo verejnom živote,“ zdôraznila advokátka. Podľa nej Pčolinský predtým zvažoval, či má zmysel za takýchto okolností pôsobiť vo verejných funkciách.

„Predmetom dnešného konania boli prednesy jednak prokurátora, ktorý obhajoval svoj návrh a jednak prednes obhajoby v zastúpení klienta. Ja namietam oba dôvody väzby a namietam aj dôvodnosť vznesenia obvinenia, k čomu som uviedla konkrétne dôvody,“ dodala na margo konania pred sudcom ŠTS.

Zostáva vo väzbe

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol o vzatí do väzby V. P. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Súd zamietol žiadosť obvineného nahradenia väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko obvinený podal voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Pojednávanie je neverejné

„Súd si musí tieto naše prejavy vyhodnotiť a podľa tých argumentov, ktoré sme predniesli, rozhodne. Môj klient nebol zbavený mlčanlivosti. Ja som priniesla písomnosti, ktoré majú podstatný vplyv na to, či sa skutku dopustil alebo nie. Tie v utajenom režime boli odovzdané súdu a v tomto prípade to nebolo dôležité, lebo sme boli sudcom vzatí do povinnosti mlčanlivosti týmto. Na tomto zasadnutí, ktoré nie je verejné, to vzhľadom na to, že všetci sme s tým súhlasili, to mohlo byť prejednané,“ povedala Mišíková. Dodala, že Pčolinský jej nevysvetľoval, čo sa stalo, ale hovorí o tom, že to je diskreditácia jeho osoby.

Nie sú dôkazy?

Advokátka zdôraznila, že vyšetrovateľ zakladá obvinenia len na výpovediach dvoch svedkov – kajúcnikov, bývalého námestníka SIS Borisa B. a Ľudovíta M. Žiadne iné dôkazy vyšetrovateľ v prípade údajnej korupcie Pčolinského podľa nej nepredložil. K skutku malo dôjsť v auguste minulého roka. Financie mal od podnikateľa Zoroslava K. prevziať bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít M. a ten ich mal následne odovzdať Borisovi B.

Ten si ich mal podľa vyšetrovateľa rozdeliť s Pčolinským. Malo ísť o 40-tisíc eur, ktoré dal Zoroslav K., aby ho SIS nesledovala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Pčolinský v rukách polície
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM