Aktualizované Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Pellegrini dal zbohom Ficovi a Smeru. Zakladá novú stranu

Expremiér oznámil odchod zo strany Smer-SD vo svojej rodnej Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini dal zbohom Ficovi a Smeru. Zakladá novú stranu
Zdroj: TASR

Ani posledné pokusy Roberta Fica o udržanie Petra Pellegriniho nevyšli. Pellegrini dnes (10. 6.) oznámil svoj odchod z postu podpredsedu strany Smer-SD a postupne aj zo strany. Ide zakladať novú stranu od základov, teda bude zbierať podpisy.

„Je to jedno z mojich najťažších politických rozhodnutí,“ vyhlásil a dodal, že účty k strane Smer má splatené.

„Chýba nám viera v budúcnosť. Nemôžeme uviaznuť vo vlastnej minulosti,“ povedal na margo Smeru a vyhlásil, že jeho povinnosťou je poskytnúť novú perspektívu. O svojich krokoch už informoval Roberta Fica ako aj členov Smeru osobným listom.

„Ale ak máme byť úprimní, musíme priznať aj chyby. Podľahli sme pokušeniu moci, značka Smer stratila svoj lesk. Po Slovensku som stretával množstvo ľudí, ktorí sa nechcú hlásiť k značke Smer,“ vraví Pellegrini a konštatuje stratu množstva primátorov a starostov, ktorí si nechceli ublížiť značkou Smer.

„Prijali sme množstvo opatrení pre mladých ľudí, ale ani tí nás vo voľbách nevolili,“ vyhlásil.

Ako dodal, strana mala konať a podľa jeho slov žiadal vyvodzovanie dôsledkov po každých voľbách, k čomu neprichádzalo. „Urobil som všetko preto, aby naša strana spravila dobrý výsledok vo voľbách, uveril som zodpovednej zmene, pretože pre mňa to nebol volebný slogan ale sľub,“ vyhlásil.

Strana vraj ale mlčala a dúfala, že „veci ostanú v čase a zapadnú prachom. Nie je to slušné voči tým, čo nám dali poslednú šancu. Takto sa nemá správať zodpovedná strana,“ dodal, že s týmto tichom nechce spájať svoju politickú budúcnosť.

Pelle vs. šéf

Pellegrini tiež opísal vzájomný vzťah s Ficom.

„Cítil som a dával som najavo už pred voľbami, že sa každý deň mentálne od seba vzďaľujeme a naše videnie budúcnosti sa líši.“

Ako vraví, stranu opúšťa aj preto, aby sa vyhol „ruvačkám, mocenským bojom a intrigám v strane. A preto zanechávam značku jej otcovi – zakladateľovi,“ rypol si ironicky do Fica.

Dôvody prečo opúšťa Smer tak zhrnul v štyroch bodoch.

„Neviem si predstaviť budúcnosť v tandeme s Ficom, hoc aj za iných podmienok. Sú to dva svety, ktoré sa nemôžu spojiť. Sú to dva svety minulosti a budúcnosti,“ pomenoval prvý bod.

V druhom tvrdí, že chce dokončiť sľub voličom a chce pokračovať v „zodpovednej zmene“.

Cíti aj podporu svojich voličov a ako vraví, práve to ho ešte stále drží v politike. V poslednom bode zhrnul potrebu zachovania sociálnej demokracie, pretože aj takáto strana vraj má mať svoje miesto na Slovensku. Smer je podľa neho bitý za hriechy minulosti a odsúdený na večnú opozíciu a nepredstavuje reálnu alternatívu k vládnej koalícii.

Ponuka od Fica

Expremiér sa vyjadril aj k ponuke, ktorú mu poslal cez asistentov Fico. Pellegrini skonštatoval, že „všelijakých“ ponúk prišlo viacero. Osobne mu ale takúto ponuku Fico nedal, a že podobné ponuky mu ani posielať. „Keď si pozriete podmienky, s ktorými to bolo spojené, nemyslím si, že by to tak mohlo fungovať,“ a Pellegrini tiež priznal, že sa s Ficom za posledné týždne vôbec nestretli.

„Možno aj to, že sme sa nestretli, svedčí o našich skutočných vzťahoch,“ dodal.

Ďalšie mená členov Smeru, ktorí zo strany odídu s ním, neprezradil. Vyjadril sa aj k svojmu pôsobeniu na poste podpredsedu parlamentu, kde jeho zotrvanie na tomto poste bude otázne. Priznal, že počíta so svojím odchodom aj z tohto postu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM