Zo Slovenska

Pellegrini priniesol ALARMUJÚCE správy: Výživné jedlo si nemôže dovoliť 900-tisíc Slovákov

Podľa predsedu strany Hlas-SD je situácia na Slovensku zlá. Ľudia podľa jeho slov schudobneli, a naďalej chudobnejú.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini priniesol ALARMUJÚCE správy: Výživné jedlo si nemôže dovoliť 900-tisíc Slovákov
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko sa prepadlo do systémovej chudoby. Približne 900-tisíc Slovákov, z toho zhruba 300-tisíc seniorov si podľa európskeho štatistického úradu Eurostat nemôže pravidelne dovoliť jedlo, ktoré obsahuje mäso, ryby alebo ich vegetariánske náhrady. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informoval predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Slovensko na posledných priečkach

„Ľudia za vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera schudobneli, a naďalej chudobnejú. Nachádzame sa na posledných priečkach medzi krajinami Európskej únie v ukazovateľoch takzvanej materiálnej deprivácie. Ľudia si nemôžu kúpiť to, čo potrebujú, pretože na to nemajú peniaze,“ povedal Pellegrini s tým, že SR je jednou z troch krajín s najväčším počtom seniorov, ktorí si nemôžu dovoliť výživné jedlo.

Prepad reálnej mzdy

Pellegrini upozornil aj na to, že približovanie slovenského národného hospodárstva k priemeru EÚ sa zastavilo. Slovensko je na posledných priečkach v ukazovateľoch hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa prepočítaného paritou kúpnej sily.

Prepadla sa aj reálna mzda, a to podľa štatistík, na ktoré poukázal Pellegrini, o 4,9 %.

„Dnes zaznamenávame najväčší pokles reálnej mzdy za posledných 22 rokov. Ľudia si za svoje platy môžu kúpiť menej a menej,“ uviedol Pellegrini.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM