Zo Slovenska

Pellegrini: Vláda ide svojím pompéznym balíčkom ľuďom brať, nie dávať

Vláda podľa Pellegriniho včerajším rozhodnutím dôchodcom oznámila, že ich oberie o stovky eur.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini: Vláda ide svojím pompéznym balíčkom ľuďom brať, nie dávať
Zdroj: Dnes24.sk

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho nesúhlasia s navrhovanou minimálnou mzdou ani so zavedením štartovacej minimálnej mzdy. Pellegrini mal tiež výhrady k poskytnutiu a zavedeniu 13. dôchodku. Informovali o tom vo štvrtok na tlačovom brífingu.

Minimálna mzda

Minimálna mzda na rok 2021 má byť vo výške 620 eur, čo je o 36 eur menej, ako nastavil automat na zvyšovanie minimálnej mzdy, prijatý za minulej vlády. Ako dodali nezaradení zákonodarcovia, sú v úzkom kontakte s odborármi a v kontexte tohto zákona zvážia jeho podanie na Ústavný súd.

Ako upozornil Erik Tomáš, za návrh zákona o minimálnej mzde z dielne Smeru-SD zahlasoval aj terajší predseda NR SR Boris Kollár a aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (obaja Sme rodina). Ten istý minister minimálnu mzdu teraz znižuje.

Na margo štartovacej minimálnej mzdy poslanci uviedli, že je to znovu krok smerom k zamestnávateľom na úkor zamestnancov. „Vieme si predstaviť, že dlhodobo nezamestnaného človeka zamestnajú podnikatelia na jeden rok za nižšiu minimálnu mzdu, potom ho zase vymenia za iného zamestnanca a podobne,“ uviedol Tomáš.

Dôchodky

Podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na margo sociálneho balíčka, ktorý včera ohlásil premiér Matovič uviedol, že "táto vláda tým pompéznym balíčkom ide ľuďom brať, " povedal Pellegrini na dnešnej tlačovke.

Výhrady mal k poskytnutiu a zavedeniu 13. dôchodku. Vláda podľa neho včerajším rozhodnutím dôchodcom oznámila, že ich oberie o stovky eur. „Každý starobný dôchodca na Slovensku má podľa teraz platných zákonov právo dostať na konci roku jeden 460 eurový dôchodok. Žiaľ, návrh takzvaného 13. dôchodku, ktorý včera predstavila vláda, je úplným opakom a vláda v skutočnosti ide zobrať dôchodcom peniaze,“ vyhlásil na dnešnej tlačovke Pellegrini.

„Vláda 13. dôchodok ľuďom berie, vracia sa iba k systému príplatkov, ktoré poznajú dôchodcovia ešte z éry našej vlády,“ dodal.

Premiér podľa neho včera prezentoval zavedenie 13. dôchodku ako vážnu vec, pretože „jeho vláda ide bohatým brať a chudobným dávať“. „Ja sa preto pýtam, pre túto vládu sú bohatí dôchodcovia? Keď im chce zobrať aj z toho mála, čo sme im sľúbili a berie im 13. dôchodky? Pre túto vládu sú aj bohaté rodiny s malými deťmi, ktorým chce zobrať príspevok na obedy?“

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM