Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Pelleho jedenástka! Zo Smeru odchádzajú ďalší poslanci. Fica zradil aj Erik Tomáš

Nočná mora Roberta Fica sa stala skutočnosťou. S Petrom Pellegrinim odchádza zatiaľ jedenásť poslancov, vrátane jeho najbližšieho poradcu.

Ilustračný obrázok k článku Pelleho jedenástka! Zo Smeru odchádzajú ďalší poslanci. Fica zradil aj Erik Tomáš
Zdroj: FB - Peter Pellegrini

Bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý ešte minulý týždeň oznámil odchod zo strany Smer-SD, zvolal tlačovú konferenciu v luxusnej reštaurácii na brehu Dunaja priamo s výhľadom na Bratislavský hrad.

„Toto je Pelleho jedenástka,“ privítal novinárov s úsmevom bývalý premiér.

Ako vyhlásil, novú stranu zakladá „na zelenej lúke“ a na septembrovej schôdzi Národnej rady založia nový poslanecký klub. Zatiaľ svoj odchod zo Smeru oznámilo okrem Pellegriniho aj ďalších desať poslancov ako Erik Tomáš, Matúš Šutaj-Eštok, Peter Žiga, Richard Raši, Denisa Saková, Ľubica Laššáková, Peter Kmec, Róber Puci, Ján Ferenčák a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Niektorí svoj odchod zo strany predsedovi Robertovi Ficovi oznámili sms-kou.

Ako Pellegrini vyhlásil, nová strana bude sociálno-demokratická s jasne protifašistickou rétorikou a priamo sa vyhranil voči Kotlebovej ĽSNS.

Nechce Blahu a pochybných sponzorov

„Stávame sa terčom útokov nielen koalície, ale aj opozície,“ vyhlásil expremiér, aby neskôr dodal, že „naším súperom určite nie je Robert Fico a Smer, to by vyzeralo smiešne. Naším súperom je súčasná vládna koalícia.“

Ako informuje, chcú sa orientovať najmä na politiku ochrany chorých, mladých rodín a pracujúcich. „Sociálno-demokratická politika nesmie byť opozíciou, ale súčasťou vládnej moci. Nesmie sa nikto hanbiť sadnúť si za rokovací stôl so socialno-demokratickou stranou,“ hovorí a dodáva, že sa neznížia k podpásovým atakom. „Chceme robiť politiku, za ktorú sa nebudeme musieť hanbiť.“

Tiež chce otvoriť transparentný účet a nechce mať za svojim chrbtom pochybných sponzorov a oligarchov. Tí zo Smeru ho vraj neoslovili.

V septembri sa tak zmení rozloženie síl v parlamente. Pellegrini predpokladá, že sa pridajú aj ďalší poslanci. Ľuboša Blahu ale v strane nechce.

Zdroj: TASR

Na snímke zľava poslanci Peter Kmec, Ján Blcháč, Ján Ferenčák, Róbert Puci, členka predsedníctva Denisa Saková, podpredseda strany Richard Raši, podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), poslankyňa Ľubica Laššáková, podpredseda SMER-SD Peter Žiga, poslanci Matúš Šutaj Eštok a Erik Tomáš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM