Aktualizované Zo Slovenska

Plagiátor Matovič?! Do diplomovky vykradol dve knihy. Ako odôvodnil svoje lajdáctvo?

Matovič priznal, že práca nie je v poriadku a je v tejto veci zlodej. V čase tvorby diplomovky bol začínajúcim podnikateľom, a tak škola nebola jeho prioritou.

Ilustračný obrázok k článku Plagiátor Matovič?! Do diplomovky vykradol dve knihy. Ako odôvodnil svoje lajdáctvo?
Zdroj: TASR

Po kauze okolo diplomových prác predsedu parlamentu Borisa Kollára a poslankyne Petry Krištúfkovej (obaja Sme rodina) bolo len otázkou času, kedy sa novinári pustia do záverečných prác ostatných politikov.

Nasledoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a podľa zistení Denníka N je ďalším plagiátorom na politickej scéne premiér Igor Matovič.

Premiérov plagiát

Premiérova diplomová práca z roku 1998 o daňovom systéme je podľa informácií denníka plagiátom, do ktorého povykrádal dve publikácie a odovzdal ju ako svoje dielo. „Diplomovka má 79 strán. Samotný text sa začína úvodnou kapitolou Ciele diplomovej práce, ktoré Matovič rozpísal na necelé dve strany. Od ďalšej strany už len kopíroval knihu ekonómov. Preberá z nej od slova do slova celé state, mnohokrát celé strany aj s tabuľkami,“ informuje Denník N.

V prvej polovici práce podľa zistení denníka cituje knihu len pri dvoch odsekoch a pôvodných autorov publikácie priznáva len pri prevzatých tabuľkách.

Zvyšok vydával za vlastný text. V druhej časti práce pokračuje vo vykrádaní druhej publikácie. Túto spomína len pri prevzatých tabuľkách a grafoch, zvyšok vydáva za vlastný text. Jediné, čo v práci Matovič okrem Cieľov diplomovej práce napísal sám, je pravdepodobne už len záver.

Myslíte si, že Igor Matovič by mal odstúpiť z funkcie premiéra?

Priznal farbu

Matovič na sociálnej sieti priznal, že práca nie je v poriadku a je v tejto veci zlodej. „Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ napísal Matovič.

Priznal tiež, že posledné dva ročníky flákal, čo odôvodnil najmä tým, že bol v čase tvorby diplomovky začínajúcim podnikateľom. „Na tie dva roky vôbec nie som hrdý. Nechodil som na prednášky a na cvikách som bol často duchom neprítomný, či mysľou v mojej firme. Či som zvykol odpisovať? Zvykol. Často? Keď som sa nestihol naučiť, tak určite, ak sa dalo. Bolo to správne? Nebolo,“ priznal farbu premiér.

Uznal, že o titul by prísť mal, no z funkcie neodstúpi, kým nesplní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil.

Nikdy nikto neodpisoval?

Predseda vlády SR sa v statuse na Facebooku ospravedlnil všetkým poctivým študentom, ktorí počas štúdia nepodvádzali a vyjadril im úprimný obdiv.

„Ospravedlňujem sa všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných ‚fintičiek‘. Úprimne vás obdivujem,“ uzavrel Matovič.

Podpredseda Za ľudí a parlamentu Juraj Šeliga označil prípad Matovičovej diplomovky za „strašnú hanbu“. „Viem, že nechcem návrat Fica, Pellegriniho, nedajbože, nástup fašistov, ale toto je strašná hanba. Prepáčte. Po ostatných troch týždňoch, prepáčte,“ napísal na sociálnej sieti.

„V tejto chvíli viem iba to, že to musím nejako spracovať. Toto je tá politická kultúra, ktorú sme chceli? Takto vyzerá prebratie zodpovednosti? Tak to sme teda ďaleko nedošli,“ doplnil.

„Strana SaS potrebuje zvážiť všetky možnosti a poradiť sa na poslaneckom klube a vo vnútri strany,“ uviedol v reakcii pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Univerzita Komenského v Bratislave v spoločnom vyhlásení Slovenskej akadémie vied plagiátorstvo odsúdila. „Akademický titul nemá byť znakom sociálneho statusu, ale výsledkom poctivého akademického prístupu. Odsudzujeme vyhlásenia, ktoré dehonestujú akademickú prácu a úprimnú snahu množstva študentov a akademických pracovníkov študovať čestne,“ uviedla univerzita.

Igor Matovič študoval na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v rokoch 1993 až 1998. Diplomovú prácu písal na tému Daňový systém a jeho vplyv na podnikateľské subjekty.

Má odstúpiť?

Premiér Igor Matovič by mal pre kauzu svojej diplomovej práce odísť z funkcie. Ak tak neurobí, nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zrejme zvážia svoj ďalší postup v tejto súvislosti. Uviedol to poslanec Richard Raši (nezaradený) na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

„Keď to vezmeme čisto mechanicky, Andrej Danko naozaj použil aspoň päť zdrojov, Igor Matovič zlepil prácu z dvoch kníh. To je už naozaj hanba. Toto je možno zatiaľ zo všetkých plagiátov, ktoré boli mediálne pertraktované, asi najhorší príklad,“ uviedol Raši s tým, že ak by sa porovnala s ostatnými medializovanými prácami verejných funkcionárov, premiérova je urobená „najhulvátskejšie“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM