han Zo zahraničia

Po nás sa k Česku pridali aj ďalšie krajiny! Kto tiež VYHOSTÍ ruských diplomatov?

Tri štáty oznámili, že vyhostia celkovo štyroch ruských diplomatov na znak solidarity s Českou republikou, ktorá má s Moskvou spor v súvislosti s výbuchom na svojom území.

Ilustračný obrázok k článku Po nás sa k Česku pridali aj ďalšie krajiny! Kto tiež VYHOSTÍ ruských diplomatov?
Zdroj: www.pixabay.com

Česká vláda obvinila ruské tajné služby z účasti na explózii s fatálnymi následkami v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014.

Praha už v tejto súvislosti vyhostila 18 ruských diplomatov a plánuje tak spraviť aj s desiatkami ďalších diplomatov a zamestnancami ruského veľvyslanectva, zatiaľ čo Rusko vyhostilo z Moskvy 20 českých diplomatov.

O koho ide?

Jedná sa o pobaltské krajiny, presnejšie Estónsko, Lotyšsko a Litva. „Toto rozhodnutie ukazuje našu solidaritu s naším spojencom po bezprecedentnom a nebezpečnom incidente v Českej republike,“ uviedlo litovské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že vyhosťuje dvoch ruských diplomatov.

Šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkévičs oznámil vyhostenie jedného ruského diplomata. „Lotyšsko nebude tolerovať podvratné činnosti na svojom území alebo na území svojich partnerov a spojencov,“ vyhlásil.

Estónske ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že výbuch vo Vrběticiach ukázal, že „Rusko svojimi aktivitami porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku bezpečnosť i stabilitu, čo je neakceptovateľné“. Estónsko tiež vyhostí jedného ruského diplomata.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa stalo vo svete? Prečítajte si tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM