MI Politika

Má minister obrany modrú knižku? Naď posiela tvrdý odkaz

Po internete sa šíri informácia, že sa vraj minister obrany J. Naď zahanbujúco vyhol vojenčine a vybavil si modrú knižku. Dotknutý Naď to nenechal len tak.

Ilustračný obrázok k článku Má minister obrany modrú knižku? Naď posiela tvrdý odkaz
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Mnoho ľudí je presvedčených, že správny minister obrany musí mať za sebou riadnu vojenčinu. Inak vraj nie je chlap a už vôbec nemôže riadiť vojakov. V skutočnosti je to ilúzia. Napríklad v Nemecku majú na tomto poste už druhú ženu.

Annegret Kramp-Karrenbauerová je súčasnou nemeckou ministerkou obrany a pred ňou zastávala túto funkciu Ursula von der Leyenová. Ani jedna z týchto dám vojenčinu neabsolvovala. Rovnako tak ani slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Modrú knižku však nemá.

Klamárom to stačiť nebude

Jaroslav Naď sa rozhodol uviesť veci na pravú mieru na svojom Facebooku. Už vopred píše, že sa dopočul o fámach o jeho modrej knižke, ktoré podľa jeho slov zdieľalo veľa trollov, opozičných politikov, extrémistov aj konšpirátorov.

„Je to úplne jednoduché, rozkaz od zadávateľa znel jasne: klamať o Naďovi, že má modrú knižku, keďže nič zásadnejšie nie je k dispozícii…,“ píše minister Naď.

Vysvetľuje, že žiadnu modrú knižku nemá a bol riadne odvedený na výkon povinnej základnej vojenskej služby. Dokonca sa pohrabal vo svojich archívnych dokumentoch a našiel starý doklad o odvode, ktorý k svojmu postu pripojil. Na vojnu však už nastúpiť nestihol.

„Po skončení vysokoškolského štúdia (to je presne to, čo väčšina trollov – konšpirátorov nepozná), ma už nepovolali, pretože sa tzv. vojenčina skončila,“ vysvetľuje šéf obrany.

Sám je však skeptický, či to bude všetkým pochybovačom stačiť a predpokladá, že skôr nie a ďalej budú šíriť fámu o jeho modrej knižke. Z diskusií pod jeho statusom je zrejmé, že sa nemýlil.

Dianie na politickej scéne

Ako to bolo?

Mnoho pisateľov pod Naďovým statusom sa mu doslova vysmieva, že doklad o odvode má každý muž v jeho vekovej kategórii a neznamená to, že reálne aj nastúpil na vojenčinu. Modrú knižku alebo civilnú službu si mohol vybaviť až následne.

Lenže nechápu, že minister obrany argumentuje svojím vysokoškolským štúdiom práve v čase, keď mal ísť do zeleného. Zákon totiž hovorí jasne: „Odvedencovi, ktorý bol prijatý na štúdium na vysokej škole, môže územná vojenská správa na základe písomnej žiadosti povoliť odklad.“ A kým J. Naď štúdium skončil, vojenčina bola zrušená. Ani to však niektorým nestačilo.

„Školu ste ukončili v roku 2004 a v tom istom roku ste začali pracovať na ministerstve. Základná vojenská služba ale bola zrušená až v auguste 2005. Možno práve preto vás upodozrievajú, že ste sa vyhli vojenčine,“ píše jeden z čitateľov.

Aká je teda pravda? Poslední branci na Slovensku narukovali v júli 2005, a tak to teoreticky ešte mohol stihnúť aj Jaroslav Naď, ktorý ukončil magisterské štúdium rok pred tým.

Lenže podľa jeho životopisu zo školy neodišiel a pokračoval ďalej v rigoróznom štúdiu, čo sa nevylučuje s paralelnou prácou na ministerstve. Skriptá odložil až v roku 2005 a získal titul PhDr. Povinná vojenčina ho teda skutočne minula, hoci len o vlások.

MYSLÍTE, ŽE KLAMÁROM A PLATENÝM TROLLOM DÔKAZ POSTAČÍ?! VEĽMI POCHYBUJEM... 😅🤷🏼‍♂️ Aj vy ste už počuli či čítali, že...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Monday, April 19, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM