Zo Slovenska

Po počiatočnom nadšení hlásia obchodníci PROBLÉM: Zálohované fľaše sa kopia v obchodoch

Riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai priznala, že zálohový systém má drobné technické nedostatky, na ktorých pracujú.

Ilustračný obrázok k článku Po počiatočnom nadšení hlásia obchodníci PROBLÉM: Zálohované fľaše sa kopia v obchodoch
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Obchodníci majú problém so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš. Problém s ich uskladňovaním vzniká hlavne v malých priestoroch. Situácia sa zhoršuje najmä cez víkend. Pre TASR to uviedli Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Zväz obchodu SR.

Technické nedostatky

Riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai priznala, že zálohový systém má drobné technické nedostatky, na ktorých pracujú.

„Môžem potvrdiť, že po počiatočnom nadšení, keď sme ako obchodníci boli v závere roka pripravení na spustenie zálohového systému, dochádza po prvých mesiacoch jeho fungovania k určitým problémom. Systém ešte nefunguje tak, ako sme očakávali,“ skonštatovala prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová.

Predseda SAMO Martin Krajčovič priblížil, že momentálne riešia najmä flexibilitu zvozu obalov z obchodných prevádzok na medzisklady správcu, aby sa tieto obaly nehromadili na obchodných prevádzkach. „Každý systém vykazuje spočiatku isté problémy, kým sa vyladí. Pri zavádzaní systému sme pracovali iba s odhadmi, dnes už vieme posúdiť reálne toky obalov,“ zhodnotil.

Stovky odberných miest

Machútová poukazuje, že logistika musí byť nastavená tak, aby boli priebežne zvážané všetky naplnené vrecia z predajní. Na zvoz obalov nadväzuje aj vyplácanie peňazí za tie obaly, ktoré boli zvezené. „Ak sa vyrieši jedno, vyrieši sa aj druhé,“ poznamenala. Zároveň vidí krátky čas na prípravu zálohovania, z pôvodných dvoch rokov sa systém pripravoval desať mesiacov.

Odberných miest je podľa Machútovej viac, ako sa predpokladalo. Množstvo obchodníkov sa totiž do systému zapojilo aj s prevádzkami, ktoré nemusia zo zákona vytvoriť odberné miesto, povedal Krajčovič.

Aktuálne je podľa Morvai na Slovensku spustených takmer 2 300 odberných miest na vrátenie obalov. Pre predajne väčšie ako 300 štvorcových metrov je zavedenie zálohovania povinné, pre menšie obchody je dobrovoľné, pripomenula. „Už dnes máme v systéme registrovaných vyše 1000 menších predajní, ktoré odoberajú zálohované obaly dobrovoľne. To však nie je možné zo dňa na deň, rozvoj siete bude postupný,“ podotkla. Ľudí zároveň prosí o zhovievavosť.

Zálohovanie obalov

Deklaruje, že cieľom správcu je vytvárať dostatočne širokú odbernú sieť a alternatívne riešenia na pokrytie oblastí, ktoré nemajú zriadené odberné miesto na zálohované obaly.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM