ELA Správy Zo Slovenska

Po RTVS to vrie aj v Markíze: Redaktori opisujú ZÁSAHY do reportáží v prospech Ficovej vlády

Slovenská mediálna scéna je v nevídaných otrasoch nezávislej žurnalistiky. Aktuálne je najväčšie zemetrasenie vo verejnoprávnej RTVS, nad ktorou visí veľký otáznik. Na povrch vyplávali aj šokujúce informácie z komerčnej Markízy.

Ilustračný obrázok k článku Po RTVS to vrie aj v Markíze: Redaktori opisujú ZÁSAHY do reportáží v prospech Ficovej vlády
Zdroj: TV Markíza

Redaktori komerčnej Televízie Markíza v protestnom liste otvorene opisujú osem konkrétnych zásahov nového šéfa spravodajstva a publicistiky Michala Kratochvíla do ich redakčnej práce v prospech Ficovej vlády. Informuje o tom denník SME.

Útok na médiá

Ako je už známe, v novembri 2023 začal premiér Robert Fico jednu zo svojich „vojen“ proti najväčším slovenským médiám, ktoré označil za nepriateľov štátu. Otvorene odmietal odpovedať na otázky jednotlivých redakcií, slovne útočil na mnohých novinárov a na paškál si zobral najmä Markízu, do ktorej odmietal chodiť ako politik.

„Markíza, Denník N, SME a Aktuality sú nepriateľské médiá. V tomto duchu vydám pokyny na úrade vlády,“ povedal pred pár mesiacmi premiér vo vyjadrení zaslanom médiám aj na sociálnej sieti.

„Pozrieme sa na tých viac ako 26 miliónov eur, ktoré Markíza dostala za predchádzajúcej vlády a minimálne ministrom za stranu Smer – slovenská sociálna demokracia dám pokyn, ako majú finančne pristupovať k tejto televízii v nasledujúcom období. A samozrejme sa pozrieme na monopolné správanie sa Markízy na mediálnom trhu, ktoré dnes televízia predvádza v plnej nahote,“ pohrozil Fico.

Vymenili Krejču

O mesiac na to sa nečakane musel zo svojej dlhoročnej pozície šéfa spravodajstva porúčať Henrich Krejča, ktorého v decembri vystriedal Kratochvíl.

A práve on podľa redaktorov Markízy hrubo narúša nezávislosť, nestrannosť a objektívnosť redaktorov, ktoré sú alfou a omegou žurnalistiky.

Riaditeľovi televízie poslali koncom februára list, v ktorom opísali konkrétne prípady, ako mal Kratochvíl zasahovať do ich práce v prospech Ficovej vlády. Podpísala ho drvivá väčšina redaktorov a moderátorov, medzi nimi aj ľudia z regionálnych štábov.

Konkrétne zásahy do práce redaktorov

„Otvorene priznáva, že Peter Pellegrini, predseda strany Hlas, dostane u nás vo vysielaní väčší priestor ako Ivan Korčok, pretože je predsedom parlamentu, a teda má ‚mocenský bonus‘,“ napísali redaktori v liste o praktikách Kratochvíla, ktorý podľa nich do práce redakcie zasahoval viackrát.

Podľa listu žiadal do Televíznych novín zaradiť nekritický živý rozhovor s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.

Bez súhlasu redaktora dal zo schválenej reportáže dodatočne pred vysielaním odstrániť vládneho poslanca, ktorý nedokázal vysvetliť svoje hlasovanie – pretože pred otázkou utekal.

Kratochvíl mal aj dať stopku reportáži o vyšetrovaní nehody podpredsedu parlamentu Andreja Danka s argumentom, že „tam nie je nič nové“.

Po odpore šéfredaktora ju prikázal odvysielať v druhej polovici Televíznych novín. Od moderátora prezidentských debát mal žiadať kompletný zoznam otázok, ktoré plánuje klásť, výmenou za to, že mu „dá dôveru“ debaty moderovať.

V RTVS hrozí štrajk zamestnancov

Napätá situácia je aj vo verejnoprávnej RTVS. Za jej zachovanie sa postavilo viac než tisíc jej zamestnancov, zvažujú aj štrajk. Ide o reakciu na návrh ministerky Martiny Šimkovičovej, aby RTVS v súčasnej podobe právne zanikla a nahradila ju nová inštitúcia.

„Ľudia sú znechutení, celá situácia ich mrzí a chcú sa za inštitúciu postaviť,“ povedal moderátor a jeden z iniciátorov výzvy Miroslav Frindt.

Dôvodom na zmeny vo fungovaní RTVS je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko. Za prioritu považujú výmenu generálneho riaditeľa telerozhlasu, ako aj zmenu spôsobu jeho výberu. Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj nemá ich dôveru, že dokáže dôkladne manažérsky riadiť inštitúciu.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM