Zo zahraničia

Po úraze mužovi diagnostikovali RAKOVINU: Amputovanú nohu mu prišili NAOPAK!

Po malom úraze vtedy ešte mladému chlapcovi diagnostikovali zákernú rakovinu. Lekári sa rozhodli vykonať poriadne nezvyčajnú operáciu.

Ilustračný obrázok k článku Po úraze mužovi diagnostikovali RAKOVINU: Amputovanú nohu mu prišili NAOPAK!
Zdroj: YouTube.com/SWNS

V roku 2015 mal vtedy 14-ročný Ibrahim Abdulrauf z Británie úraz. S bratom si išiel zahrať futbal, no spadol. Aj keď to spočiatku nevyzeralo nijako vážne, ráno sa prebudil s veľkými bolesťami, ktoré mu znemožnili chôdzu.

Počas návštevy miestnej nemocnice mu bola diagnostikovaná kostná infekcia. Ibrahimovi predpísali antibiotiká a po šiestich týždňoch ho poslali domov.

Netradičná operácia

Bolesti však naďalej pokračovali, a tak zamieril do Kráľovskej ortopedickej nemocnice v Birminghame. Tam si vypočul krutú diagnózu – rakovina kostí. Ako informoval portál loopnews.com, lekári mu odporučili netradičný zákrok, ktorým je rotačná plastika. Ide o vzácny druh operácie, pri ktorom sa kolenný kĺb nahradí členkom. Dolná časť nohy sa potom otočí a pripevní k zvyšku hornej časti.

Nemohol tomu uveriť

Nezvyčajná rotačná plastika sa používa preto, aby si pacient zachoval chodidlo, ktoré mu následne pomáha pri chôdzi s protézou. Chodidlo otočené naopak potom umožňuje pacientovi používať členkový kĺb k pohybu nohy rovnakým smerom, ako by koleno používali ľudia bez amputácie. Bez kurióznej operácie by hrozilo, že sa Ibrahimova rakovina bude ďalej šíriť.

„Nedokázal som si predstaviť, že by som sa videl s nohou dozadu. Myslel som si, že by som vyzeral ako Frankenstein. Spomínam si, že som sa po operácii prebudil úplne nahý. Nevedel som, či operáciu napokon vykonali alebo nie. Nadvihol som plachtu a nemohol som uveriť tomu, čo som uvidel,“ cituje portál slová dnes už 22-ročného muža.

Vrátil sa k športu

Operácia a následné chemoterapie boli úspešné. Každodenné cvičenia mu pomohli zvyknúť si na protézu, ktorú teraz používa. Kým sa opäť naučil chodiť, ubehli takmer tri roky. Po rokoch Ibrahim zvládne tancovať a dokonca sa vrátil aj k milovanému bedmintonu.

„Rotačná plastika vám dáva oveľa viac možností pohybu. Nohu môžete ovládať sami. Týmto spôsobom môžem používať vlastnú nohu s vlastnými nervami,“ uzavrel Ibrahim Abdulrauf.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM