Magazín

Pobolievajú vás ZUBY? Môže to byť predzvesťou RAKOVINY a ďalších chorôb

Za bolesťou zuba či zubov sa môžu ukrývať vážne choroby. Tieto sú najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Pobolievajú vás ZUBY? Môže to byť predzvesťou RAKOVINY a ďalších chorôb
Zdroj: Pexels.com

Hovorí sa, že bolesť zubov patrí k tým najnepríjemnejším. Mnohí si tupú či ostrú bolesť ihneď spájajú so zubným kazom, povlakom či precitlivenosťou na teplé a studené nápoje. Žiaľ, niekedy je bolesť signálom oveľa vážnejšieho ochorenia.

1) Rakovina pľúc

Pozor, neurčitá bolesť čeľuste a zubov môže byť signálom rakoviny pľúc. Nečakajte a ihneď skonzultujte svoj problém s lekárom. Výbornou správou je, že liečba napreduje. Lekári dokážu ochorenie podchytiť už v ranom štádiu.

2) Problémy so srdcom

Srdcové chyby sú často skryté. Problémy so srdcom sa často spájajú s bolesťou ľavého ramena, celej ruky a zhoršeného dýchania. Pacienti sa často sťažujú i na opuchy nôh a napríklad nepríjemné točenie hlavy. No menej sa hovorí o ďalšom príznaku ochorenia – bolesti zubov a dolnej čeľusti.

3) Sinusitída

Ak vás bolia zuby, je tiež možné, že trpíte zápalovým ochorením sliznice prínosových dutín. Ochorenie najprv sprevádza suchosť v nose a nosohltane a neskôr tento jav vystrieda zatekanie hlienov či upchatie nosa. K tomuto zápalu sa pridružuje aj časté posmrkávanie a nepríjemná bolesť tváre či zubov. Ide však o ľahko liečiteľné ochorenie.

Čo sa môže ešte ukrývať za bolesťou zubov? Pozor na sialolitiázu (ochorenie slinných žliaz) a problémy s čeľustným kĺbom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM