Rôzne

Počas búrky môže ísť o ŽIVOT! Ak vás zastihne nepripravených, okamžite si nájdite úkryt

Búrky opäť potrápili Slovensko. Viete, ako sa chovať, ak vás zastihne búrlivé počasie? Prečítajte si rady, ktoré vám jedného dňa môžu zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Počas búrky môže ísť o ŽIVOT! Ak vás zastihne nepripravených, okamžite si nájdite úkryt
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP , TASR/Pavel Neubauer

Pri búrkach je dôležité nájsť si čo najskôr bezpečný úkryt. Ideálne v budove chránenej bleskozvodom či v aute. V prípade povodní je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Dôležité RADY

Počas búrok by sa ľudia nemali zdržiavať na otvorenom priestranstve, pri otvorených lokalitách vodných plôch a v ich blízkom okolí. „Opustite vrchol a hrebene hôr, postupujte do nižších polôh a dolín, vzdiaľte sa od vysokých stromov, stožiarov, kovových reťazí, plotov či zábradlí,“ odporučil úrad.

Apeluje na ľudí, aby sa počas turistiky snažili prečkať búrku napríklad v chate, útulni alebo pod prístreškom, ktorý nevyčnieva nad okolitý terén. „Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte končatiny,“ doplnil.

A čo v prípade povodne?

Pri ústupe pred búrkou odborníci odporúčajú robiť menšie kroky a ruky držať pri sebe. „Ak sa pohybujete ako väčšia skupina ľudí, snažte sa rozptýliť na vzdialenosť aspoň troch metrov,“ ozrejmili. Ľudia by pri búrkach mali podľa nich tiež zamedziť kontaktu s vodivými predmetmi.

Odporučili tiež vypnúť elektronické zariadenia, akými sú mobil, rádio alebo televízor.

Pri vzniku povodní sa treba podľa ÚVZ riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. „Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Východ Slovenska zasiahli veľké krúpy aj povodeň
3
Galéria
Zdroj: SHMÚ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM