Zo Slovenska

Počas dušičkového obdobia nezabúdajte na BEZPEČNOSŤ: V uliciach budú TISÍCE policajtov

Prichádza obdobie, kedy budú Slováci cestovať od cintorína po cintorín. Na bezpečnosť bude vo zvýšenej miere dohliadať aj polícia.

Ilustračný obrázok k článku Počas dušičkového obdobia nezabúdajte na BEZPEČNOSŤ: V uliciach budú TISÍCE policajtov
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Polícia posilní počas dušičkového obdobia od 28. októbra do 2. novembra výkon služby na celom území Slovenska. Dohliadať bude na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, organizáciu dopravy, ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov a to najmä v bezprostrednej blízkosti pietnych miest a v ich okolí. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru.

„Prípadné zistené porušenia pravidiel cestnej premávky budú riešené v zmysle príslušných zákonných ustanovení. V prípade narušenia verejného poriadku budú jednotlivé protiprávne konania vyhodnocované a prijímané adekvátne opatrenia,“ uviedla Hrabovská.

Dôležité rady od polície

Návštevníkom pietnych miest radí polícia napriek nasadeniu kriminálnej polície auto po opustení dôkladne zamknúť a zobrať si z neho všetky cenné veci a doklady. V aute sa nemá nechávať nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov.

Pri parkovaní treba myslieť aj na ostatných účastníkov cestnej premávky. „Nezaparkujte auto tak, aby tvorilo prekážku pre iné motorové vozidlá, a bránilo na príjazdových cestách vjazdu alebo výjazdu ďalším motorovým vozidlám, respektíve obmedzovalo pohyb chodcov. Podľa možností na presun na pietne miesta použite prostriedky hromadnej dopravy. Ušetrite tak čas hľadaním parkovacieho miesta,“ radí polícia.

Treba si dať pozor

Tašky a kabelky by sa nemali nechávať na hroboch a v žiadnom prípade bez dozoru. Chodci by nemali zabúdať na zákonnú povinnosť, ale i dôležitosť používania reflexných prvkov. Ako poznamenala polícia, aj obyčajnou reflexnou páskou chodec zvýši svoju viditeľnosť až na vzdialenosť 200 metrov. Cyklistom radí používať ochrannú prilbu.

„Neosvetlený chodec či cyklista ohrozuje na ceste svoj život. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov zvyšuje bezpečnosť,“ upozornila polícia.

Riziko na cestách

Pri presune autom treba skontrolovať stav pneumatík. Pri ceste do severnejších oblastí, kde je riziko sneženia vyššie, sú zimné pneumatiky nevyhnutnosť. Polícia pripomína tiež potrebu pripútať sa. Pri zníženej viditeľnosti sa používajú diaľkové či hmlové svetlá. „Nezabúdajte však, že môžu oslepiť autá idúce oproti,“ doplnila polícia.

Dodržiavať treba bezpečnú vzdialenosť, na mokrej a šmykľavej vozovke je brzdná dráha vyššia. Pri dlhšej jazde by sa mali robiť prestávky na oddych, najlepšie na čerstvom vzduchu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM