Zo zahraničia

Počas únosu ju Hamas ZMLÁTIL palicami: Prepustená rukojemníčka opísala prežité PEKLO

Izraelskú rukojemníčku pri únose zbili. Tvrdí, že v Gaze s ňou už zaobchádzali dobre.

Ilustračný obrázok k článku Počas únosu ju Hamas ZMLÁTIL palicami: Prepustená rukojemníčka opísala prežité PEKLO
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Prepustená 85-ročná izraelská rukojemníčka, ktorú od 7. októbra zadržiavali militanti z palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy, v utorok uviedla, že ju počas únosu zbili, počas pobytu v zajatí však s ňou už zaobchádzali dobre. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Zranili ju palicami

„Chlapíci (z Hamasu) ma cestou (do pásma Gazy) zbili (palicami), nezlomili mi rebrá, ale veľmi ma zranili,“ povedala Jocheved Lifšicová deň po svojom prepustení.

Vysvetlila, že o ňu i jej spolurukojemníkov bolo počas zajatia, ktoré trvalo viac než dva týždne, dobre postarané. Skupinu podľa nej každé 2–3 dni navštevoval lekár, ktorý zabezpečil, aby rukojemníci užívali rovnaké lieky ako v Izraeli.

Odvliekli ju do tunelov

Lifšicová uviedla, že do palestínskej enklávy ju uniesli z kibucu Nir Oz na motorke. Militanti ju vzápätí odvliekli do siete svojich tunelov, ktoré prirovnala k pavučine. Napokon sa podľa svojich slov ocitla vo veľkej miestnosti, kde sa nachádzalo približne 25 ďalších rukojemníkov, ktorých neskôr rozdelili na niekoľko skupín.

„Povedali nám, že veria v Korán a že nám neublížia, že nám poskytnú rovnaké podmienky, aké majú v tuneloch oni sami. Postarali sa o všetky naše potreby, to je ich zásluha. Jedli sme to, čo oni,“ tvrdila s tým, že zajatcom podávali syr či uhorku.

„Prešla som si peklom, nemysleli sme si a nevedeli sme, že sa dostaneme do takejto situácie,“ poznamenala.

Jocheved Lifšicová je jednou z dvoch žien, ktoré Hamas prepustil zo zajatia v pondelok večer. Druhou je Nurit Cooperová (79). Obe pochádzajú z kibucu Nir Oz, ktorý leži pri hraniciach s Gazou.

Stovky rukojemníkov

Podľa Izraela uniesli militanti počas útoku na jeho územie 7. októbra najmenej 222 rukojemníkov do pásma Gazy. Útočníci tiež usmrtili 1 400 ľudí.

Izrael na koordinované útoky Hamasu reaguje odvetnými vzdušnými útokmi na pásmo Gazy, ktoré si podľa tamojších úradov vyžiadali životy vyše 5-tisíc ľudí. Izraelská armáda v tejto súvislosti zdôrazňuje, že Hamas zámerne ukrýva svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Prepustené izraelské rukojemníčky
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM