Zo Slovenska

POZOR, počasie sa na Štedrý deň ZBLÁZNI: Má byť 13 stupňov a blíži sa vianočná VÍCHRICA!

Tohtoročný Štedrý deň bude podľa aktuálnej predpovedí najteplejší z celého týždňa. To však nie je všetko, do Európy mieri veterná búrka!

Ilustračný obrázok k článku POZOR, počasie sa na Štedrý deň ZBLÁZNI: Má byť 13 stupňov a blíži sa vianočná VÍCHRICA!
Zdroj: Dnes24/Milan Hanzel

Počas vianočných sviatkov očakávajú meteorológovia teplé počasie. Štedrý deň (24. 12.) má byť najteplejším dňom tohto týždňa s teplotami od štyroch do deviatich stupňov Celzia, na juhu až do trinásť stupňov.

Ranná oblačnosť sa v priebehu dňa zmenší. Meteorológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Zaujec to uviedol vo videu SHMÚ na sociálnej sieti.

Prečítajte si tiež

Vianočné teploty

„Najteplejšie bude na juhu západného, prípadne stredného Slovenska, kde sa ortuť teplomera zastaví až na úrovni 12, prípadne 13 stupňov,“ načrtol Zaujec na margo Štedrého dňa.

V nedeľu na Prvý sviatok vianočný (25. 12.) očakávajú meteorológovia polojasno až oblačno, zrážky by sa mali vyskytnúť len ojedinele.

Veterná smršť

Aktuálne správy o počasí sú podľa portálu imeteo.sk také, že do Európy mieri tlaková níž, ktorá prinesie veľmi veterné počasie. „Deň pred Vianocami čaká Európu nielen oteplenie, ale aj poriadne dynamické počasie. Z Atlantiku bude cez Lamanšský prieliv nad severné Nemecko postupovať tlaková níž, ktorá následne postúpi nad Poľsko,“ informuje web o počasí.

To spôsobí, že do našej oblasti sa zintenzívni západné prúdenie, ktoré prinesie nielen vysoké teploty, ale aj silný vietor.

„V strednej Európe vrátane Slovenska sa rozfúka na Štedrý deň. Vietor na Slovensku by však mal byť o čosi slabší, ako napríklad v Nemecku, v Rakúsku, či v Česku, kde na horách bude vietor dosahovať v nárazoch silu silnej víchrice a v nižších polohách silu víchrice,“ dopĺňa imeteo.sk.

Škody by mal vietor páchať predovšetkým v západnej Európe.

„Na Slovensku by mal byť Štedrý deň veterný, avšak nárazy vetra by sa mali pohybovať len do 50 km/h. Len na horách môžu poryvy vetra dosahovať silu víchrice, cez 75 km/h,“ upozorňuje portál.

Teplo aj na Štefana

Naďalej má byť teplo s teplotami od troch do ôsmich stupňov Celzia, na juhozápade až do desiatich stupňov Celzia.

Pondelkový Druhý sviatok vianočný (26. 12.) má priniesť oblačné až zamračené počasie, v nižších polohách hmlisto. Ojedinele sa môžu vyskytnúť slabé zrážky. Teploty by mali podľa meteorológa dosiahnuť tri až deväť stupňov Celzia.

Kedy sa vráti zima?

Podľa iMeteo.sk sa v medzi sviatkami očakáva ochladenie, ktoré by mohlo priniesť snehové zrážky aj na sever Slovenska. Zima sa však vráti zrejme až po Novom roku.

„Zatiaľ takmer všetky prepočty numerických modelov počítajú s tým, že ďalší vpád studeného vzduchu od severu je pravdepodobný až v novom roku,“ konštatuje portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Predpoveď pre vás na vianočné sviatky 2022 Meteorológ SHMÚ Pavol Zaujec vám prináša predpoveď počasia na vianočné sviatky 2022. [IG]

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, December 21, 2022
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM