Zo Slovenska

Pochutnali by ste si na plesnivých cestovinách so starým vajíčkom? Aj to sa predáva

Inšpektori si opäť posvietili na kvalitu potravín, ktoré sa predávajú v obchodoch. V ktorých a kde bolo najviac prehreškov?

Ilustračný obrázok k článku Pochutnali by ste si na plesnivých cestovinách so starým vajíčkom? Aj to sa predáva
Zdroj: TASR

Plesnivé cestoviny či vajíčka alebo zamrazený chlieb, ktorý predajňa rozmrazí a predáva ako čerstvý – aj s takýmito pochybeniami sa stretli kontrolóri v slovenských obchodoch.

Celkovo však inšpektori za osem mesiacov tohto roka spravili viac ako 32-tisíc kontrol, ktoré ukázali pozitívny trend poklesu nedostatkov v celom potravinovom reťazci. Čiže od prvovýrobcov cez spracovateľov, prepravcov, až po skladovanie a predaj potravín.

„Dobrou správou je, že situácia sa zlepšuje. Počet nájdených nedostatkov stále klesá prakticky vo všetkých článkoch potravinového reťazca,“ zhodnotila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná.

Najlepšie obstáli slovenskí prvovýrobcovia

Ale asi tou najlepšou správou podľa jej slov je, že počet nájdených nedostatkov je najnižší u slovenských prvovýrobcov. „To znamená, že kvalita potravín, bezpečnosť a hygienické podmienky sú najlepšie u slovenských výrobcov,“ dodala Matečná.

Ministerka tiež ocenila aktivitu spotrebiteľov, ktorí dávajú množstvo podnetov na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR. Tá na základe takýchto podnetov musí podľa zákona vykonať kontroly.

„Spotrebiteľ hrá v celom potravinovom reťazci kľúčovú úlohu,“ zdôraznila šéfka agrorezortu. Inšpektori ŠVPS SR teda spravili od 1. januára do konca augusta tohto roka celkovo 32.689 kontrol v celom potravinovom reťazci. S jedným alebo viac nedostatkami bolo ukončených 3264 kontrol, čo predstavovalo 9,98 percenta.

Čítajte aj: Jeme dosť ovocia a zeleniny? Stále nie! Možno práve dozrel čas na zmenu

Podľa ústredného riaditeľa veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša je to zlepšenie oproti rovnakému obdobiu minulého roka o približne dve percentá.

Najmenší podiel nedostatkov inšpektori zistili u prvovýrobcov, a to 0,25 % a tiež u distribútorov a dopravcov, kde to bolo 0,7 percenta. Naopak, najvyššia porušenosť, približne 80 percent je v obchode. "Stále toto analyzujeme a hľadáme dôvody, prečo je tomu tak,“ opísal Bíreš.

Zdroj: TASR

Celkovo kontrolóri uložili na mieste 1179 blokových pokút, čo predstavovalo 33.929 eur. Ostaté nedostatky sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií.

Čítajte aj: Chlieb náš každodenný? Možno ním nebude, pekárom hrozí kolaps

„Pre chronických porušovateľov sa blokové pokuty neosvedčili, preto radšej pristupujeme k správnemu konaniu, kde je dopad oveľa väčší,“ vysvetlil Bíreš. Takto nadobudlo podľa jeho slov právoplatnosť v rámci správneho konania 1178 rozhodnutí, čo predstavuje celkovú výšku pokuty 5,55 milióna euro. „Priemerná pokuta bola 4715 eur, najvyššia pokuta bola jeden milión eur,“ vyčíslil šéf ŠVPS SR.

Neznámy pôvod výrobkov

To, že takéto kontroly majú zmysel, dokazuje podľa Bíreša aj fakt, že sa inšpektorom podarilo zastaviť 78 výrobkov, ktoré boli považované za nevhodné na ľudskú spotrebu. Kontrolóri zároveň nevedeli vystopovať, odkiaľ pochádza 56 výrobkov, ktoré boli na trhu a tiež 33 výrobkov, ktoré vôbec nevedel predávajúci deklarovať. „Riziko, ktoré pre spotrebiteľa je v prípade kúpy takéhoto výrobku, môže mať veľké následky,“ upozornil.

Čo sa týka nedostatkov v rámci obchodných reťazcov, najvyššie percento porušenia dosiahol obchodný reťazec Diligentia R.C. na úrovni 30,8 %, za ním nasledoval Labaš s 20,2 % pochybení, potom Billa s 17,3 % nedostatkov a následne Milk – Agro so 14,9 % či Tesco s 14,8 % alebo Coop Jednota s 14,6 %.

V kontrolách chce ministerstvo a ŠVPS SR pokračovať. „Pretože zdravie a bezpečnosť ľudí sú našou prioritou,“ dodala Matečná. Napríklad aj pred nadchádzajúcim vianočným obdobím, keďže do predajní sa už postupne dostane vianočný tovar. Podľa Bíreša je pritom väčšinou ten prvý tovar taký, ktorý sa nepredal minulý rok.

„Určite ideme do toho a už z tohto miesta treba spotrebiteľov vyzvať, aby hlavne pri cukrovinkách a figúrkach boli veľmi opatrní,“ zdôraznil šéf ŠVPS SR.

Ilustračné foto, TASR

Potraviny
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM