han Zo zahraničia

Podľa amerického prezidenta je Putin v KONCOCH: Nemá riešenie pre vojnu na Ukrajine

Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že sa obáva toho, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nemá riešenie pre vojnu na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Podľa amerického prezidenta je Putin v KONCOCH: Nemá riešenie pre vojnu na Ukrajine
Zdroj: TASR/AP

Biden na benefičnom podujatí vo Washingtone uviedol, že Putin sa podľa neho mylne domnieval, že invázia na Ukrajinu rozdelí Severoatlantickú alianciu a Európsku úniu.

„Som presvedčený, že Putin veril, že dokáže zlomiť NATO, že veril, že rozbije Európsku úniu,“ uviedol Biden, podľa ktorého sa Západ namiesto toho spoločne postavil na stranu Ukrajiny.

TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Slová Bidena

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že si o Putinovi myslí, že je vypočítavý, pričom Biden vyjadril obavy, že Putin nemá v súčasnosti riešenie pre vojnu na Ukrajine. „Snažím sa prísť na to, čo s tým urobíme,“ uviedol Biden.

Ruské sily sa totiž stiahli zo severu Ukrajiny a z okolia Kyjeva po tom, ako narazili na silný odpor Ukrajincov. Rusko, ktoré nazýva inváziu špeciálnou vojenskou operáciou, následne vyslalo na Ukrajinu ešte viac vojakov a minulý mesiac spustilo rozsiahly útok na východe Ukrajiny, pripomína agentúra Reuters.

Tá tiež upozorňuje na to, že ruským jednotkám sa napriek tomu na východe Ukrajiny darí postupovať iba pomaly.

Reakcia Bieleho domu

Biely dom kritizoval šéfa Kremľa Vladimira Putina za prepisovanie dejín a šírenie dezinformácií počas prejavu, ktorý predniesol v pondelok na slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve.

Hovorkyňa Bieleho domu zároveň odmietla Putinovo „absurdné“ tvrdenie, že vojnu na Ukrajine vyvolala agresia zo strany Západu. TASR správu prevzala v utorok z agentúry Reuters.

„To, čo sme počuli hovoriť Putina, je revizionistická verzia dejín, ktorá nadobudla formu dezinformácie,“ uviedla v pondelok večer hovorkyňa Jen Psakiová.

Prekrúca dejiny

Zdôraznila, že 9. máj, by mal byť v prvom rade o oslave mieru a európskej jednoty a zároveň o pripomínaní si porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Putin podľa nej namiesto toho vo svojom prejave „prekrucoval dejiny“, aby odôvodnil svoj ničím neoprávnený útok voči Ukrajine.

„Tvrdenie, že táto vojna bola vyvolaná agresiou alebo plánmi Západu, je očividne nepravdivé a absurdné,“ dodala hovorkyňa Bieleho domu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM