Ľubomír Hudačko Rôzne

Podľa čoho spoznáte, že ide o obyvateľa metropole Šariša? TENTO výraz v Prešove používajú na kilá

Päť typických vecí pre ľudí žijúcich v metropole Šariša, ktoré sme vám priniesli v nedávnom článku, významne rezonovalo. Avšak, predsa len sme ešte ďalší dôležitý fakt neuviedli. Našinca spoznáme ešte aj podľa tohto známeho výrazu, ktorý na kilá používajú len Prešovčania. Viete, o aký výraz ide? :)

Ilustračný obrázok k článku Podľa čoho spoznáte, že ide o obyvateľa metropole Šariša? TENTO výraz v Prešove používajú na kilá
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Naše mesto má niekoľko typických čŕt, podľa ktorých spoznáme tunajšieho obyvateľa. Koniec koncov, sami ste sa o tom presvedčili v našom nedávnom článku.

MHD je v Prešove mapkou

Ak si teda dvaja ľudia z Prešova sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť. V minulom článku sme ale jednu podstatnú vec ešte neuviedli a pritom je pre Prešovčanov typická ako máločo. Čitateľka Pavla sa nám ozvala s veľmi zaujímavým postrehom, čo sme to vlastne v našom článku vynechali a až vtedy nám zasvietila žiarovka nad hlavou.

„Niektoré veci fakt nepochopí nikto iný, len výnimočne praví Prešovčania. Podľa mňa je milou poznávacou značkou aj to, že Prešovčania sú ako jediní v krajine, ktorí názvu MHD prišili trochu pozmenený názov MAPka. Je to akiste milý a trochu vtipný názov pre mestskú hromadnú dopravu. Mala som možnosť rok študovať v našom hlavnom meste, a aj tam som s obľubou do telefónu povedala: "Prepáč, teraz ťa nepočujem, idem s mapkou do mesta.“ Stále som bola prekvapená z toho, koľko ľudí som tým vyrušila z ich vlastných úvah a pozreli sa na mňa ako na zázrak," smeje sa Pavla.

Osvojenie výrazu nemá medze

Pre upresnenie dodáme, že skratka vznikla zo spojenia mestský autobusový podnik – MAP. No to, ako si to mnohí ľudia osvojili, nepozná medze. Okrem toho, Pavla si okrem toho stále nevie vysvetliť ani to, ako si ľudia z tretieho najväčšieho mesta a jeho širokého okolia ctia tradície, či už na svadbách alebo na Vianoce a v iné sviatky.

„Všetci sú, povedala by som nadmieru pohostinní, lebo o Slovákoch je to známe všeobecne, ale kraj Prešov podľa mňa skutočne vyniká aj v tomto. Nemôžem vynechať ani stretnutia ľudí v meste, je to viac priateľskejšie, a tu je určite výhodou, že každý každého pozná, lebo aj každý každému sa snaží pomôcť, ako vie,“ hovorí.

Podľa našej čitateľky sú to všetci milí a priateľskí ľudia. Na záver dodáva, že nielen krásne ženy, ale aj charizmatickí muži, ktorí vedia, čo znamená slovo práca, alebo radšej robota, sú súčasťou tohto krásneho mesta. „A takmer som zabudla na Pivovar Šariš, ktorý by bolo tiež trúfalé obísť,“ vysvetlila ďalšie poznávacie značky Prešova naša čitateľka Pavla.

Môže vás zaujímať:

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Prešovčana na sto honov :)

Koľko má vlastne Prešov obyvateľov? Nové zistenia týkajúce sa nášho mesta

Kuriozita v Prešove, o ktorej vie zrejme málokto: Tipnite si, koľko ľudí býva na tejto ulici :)

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM