Krimi

Podvody so zdravotníckymi pomôckami: V kauze obvinili 64 osôb

V prípade podvodov so zdravotníckymi pomôckami, ktoré sa mali diať po celom Slovensku, polícia obvinila 64 osôb.

Ilustračný obrázok k článku Podvody so zdravotníckymi pomôckami: V kauze obvinili 64 osôb
Zdroj: TASR

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici pracuje na objasnení závažného zločinu takmer tri roky, vo veci na polícii vypočuli 1500 svedkov. Policajti o tom informovala v piatok na sociálnej sieti.

„Trestné stíhanie bolo začaté v apríli 2016 za obzvlášť závažný zločin podvodu. Následne boli vykonané domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a pozemkov, zaistené množstvo listinných dôkazov a vypočutých bolo viac ako 1500 svedkov – pacientov a lekárov,“ priblížila polícia. Takmer 800 pacientov bolo mŕtvych, viacerých tiež nebolo možné vypočuť, keďže šlo o bezdomovcov či ľudí, ktorí sa odsťahovali do zahraničia. Obvinenie vzniesol vyšetrovateľ 31. januára voči 64 osobám z dôvodu pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva.

Obvinení mali od januára 2010 do októbra 2015 prostred­níctvom mandatárov, ako aj štatutárov dvoch spoločností z Banskej Bystrice zorganizovať reťazec lekárov a lekárnikov na celom Slovensku. Na podvode sa mali zúčastňovať po vzájomnej dohode s lekármi a lekárňami.

„Lekári bez vedomia a súhlasu reálne existujúcich pacientov, už aj mŕtvych, vypisovali lekárske poukazy na zdravotnícke pomôcky, ktoré neboli pacientom dodané a lekárne ich cez pokladne dávali na preplatenie zdravotnej poisťovni,“ doplnila polícia.

Škoda spôsobená zdravotnej poisťovni mala dosiahnuť takmer 152 000 eur. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov a zákaz činnosti. Prípad je aj naďalej v štádiu vyšetrovania, spisový materiál v súčasnosti obsahuje viac ako 60 000 listov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM