Peter Klimant Kultúra

Pohľad na unikátne sarkofágy i oltár zdobený polodrahokamami: Mauzóleum rodiny Migazzi otvorí svoje brány

Milovníci dejín, toto si ujsť rozhodne nenechajte. Mauzóleum rodiny Migazzi na jeden deň otvorí svoje brány. Návštevníci si tak budú môcť pozrieť unikátne sarkofágy z čierneho mramoru i vzácny oltárom z bieleho mramoru zdobeného polodrahokamami.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad na unikátne sarkofágy i oltár zdobený polodrahokamami: Mauzóleum rodiny Migazzi otvorí svoje brány
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Ponitrianske múzeum v Nitre v spolupráci s pánom Tomajkom pripravilo pri príležitosti Dní Európskeho kultúrneho dedičstva prehliadku Mauzólea rodiny Migazzi. Známy monument Zlatých Moraviec bude sprístupnení v stredu 16.9.2015 od 10:00 do 15:00 hodiny s odborným sprievodom pána Tomajka.

„Národnú kultúrnu pamiatku v neorománskom slohu dal postaviť v roku 1887 tekovský župan gróf Viliam Migazzi pre seba a svoju, už v tom čase zosnulú manželku Antóniu Marczibányiovú, ktorej pozostatky sem boli prenesené po dokončení stavby z krypty rímsko-katolíckeho kostola sv. Michala Archanjela v Zlatých Moravciach,“ informuje Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Mauzóleum postavené z opracovaných kvádrov je na priečelí ozdobené kamenným krížom s trojlistovým ukončením. Na stene mauzólea je vystavený pôvodný oznam o úmrtí Viliama, ktorého zaujímavosťou je zobrazenie rodinného erbu naopak. V strede interiéru je umiestnený oltár z bieleho carrarského mramoru zdobený polodrahokamami. Po jeho bokoch sú vedľa seba dva mramorové sarkofágy z čierneho rakúskeho mramoru. Mauzóleum je postavené v chránenom areáli, ktorý si za 125 rokov zachoval svoju dendrologickú skladbu i pôvodný charakter.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM