Anna Humbert Regióny Regióny

Pokoj v Montreux alebo jazero z druhej strany

Švajčiarske víkendy idú rýchlo, hlavne ak si človek zvykne, že minútu pred začiatkom víkendu uteká túžobne na letisko, aby stihol lietadlo opäť raz niekam naľavo či napravo v rámci Európskej únie do vzdialenosti zvládnuteľnej počas 48-ich hodín vyhradených na víkend.

Ilustračný obrázok k článku Pokoj v Montreux alebo jazero z druhej strany
Zdroj: Anna Humbert

Letisko sa stalo mojim najobľúbenejším ženevským miestom, avšak bolo načase poohliadnuť sa aj po ženevskom okolí.

Jazero inak

Vlak nás nasmeroval do Montreux. Tak všeobecne, švajčiarske vlaky sú vskutku veľmi fajn. Priamo zo ženevského letiska sa dostanete kamkoľvek vo Švajčiarsku či v Taliansku za pár hodín a vo veľmi pravidelných intervaloch. Samozrejme, cena zodpovedá švajčiarskej realite, ale nad tým už len človek pokrčí plecami. Čo už, inak to nebude.

Montreux je nádherné historické mestečko situované pri tom istom jazere ako Ženeva, len na jeho opačnom konci. A tá perspektíva je skutočne odlišná. Lemanské jazero vám tu príde veľké, mohutné a silné, obklopené horami zavinutými v mrakoch a neuveriteľne malebné. Toto historické letovisko každoročne láka na neopakovateľný jazz festival, ktorý sa tu koná v júli a prináša pod švajčiarske hory špičku svetového jazzu.

„Pod švajčiarske hory sa každoročne schádza špičku svetového jazzu.“

Okrem jazzu nalákalo za svoju existenciu aj veľa iných nielen celebrít. Charlie Chaplin má prekrásne múzeum v len pár minút vzdialenom Vevey a Freddy, ach Freddy Mercury, po tom tu zostala krásna socha a veľa piesní na mysli. Svojou prívetivou klímou Montreux odjakživa lákalo svetovú aristokraciu k oddychu a pitoreskným prechádzkam po nekonečnej promenáde.

Všadeprítomné palmy, farebné a i v septembri zakvitnuté kry svedčia o prívetivosti tunajšieho povetria. Preto sa sem ešte aj dnes schádzajú ľudia zostupujúci z malebných hôr na chvíľku oddychu.

Kľud a pohoda

Práve odtiaľto odchádzajú vlaky Golden Line, jednej z najkrajších svetových železničných trás smerujúcich do švajčiarskych hôr. Užiť si môžete nielen ordinárnu panoramatickú jazdu vlakom s presklenou strechou, ale aj špeciálne gurmánske jazdy vlakom za objavovaním švajčiarskych čokoládových či syrových tajomstiev.

Pre Montreux je príznačný kľud a pohoda. V tesnej blízkosti mesta je jedna z najprestížnejších hotelových škôl Glion vychovávajúcu budúcich ruských, čínskych či francúzskych hotelových magnátov. O kvalite hotelového ubytovania v meste to bohužiaľ nie vždy svedčí, ale snaha bola.

Belle epoque je tu podpísaná vo vitrážach a zábradliach všadeprítomných balkónov s výhľadom do diaľav. Jazero tu často vďaka malebným mrakom a hmlám stráca perspektívu a lodičky sa tu premávajú príjemne ako na malom mori. Ak vám chýba kľud a pohoda, neváhajte sa sem na pár dní vydať a snáď aj odtiaľto pokračovať v objavovaní švajčiarskych krás a divov. Nie je ich málo.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM