Aktualizované Správy Krimi Zo Slovenska

Kotleba obžalovaný pre kontroverzné šeky: Pokračuje pojednávanie

Po viac ako mesačnej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom.

Ilustračný obrázok k článku Kotleba obžalovaný pre kontroverzné šeky: Pokračuje pojednávanie
Zdroj: TASR

Kotleba sedí pred samosudkyňou Ruženou Sabovou pre kontroverzné šeky vystavené na sumu 1488 eur.

Spolu s Kotlebom prišli do budovy Justičnej akadémie desiatky jeho priaznivcov vrátane novozvolenyćh poslancov parlamentu. Prítomní sú napríklad Milan Mazurek, Peter Krupa alebo Stanislav Mizík.

Na otvorení hlavného pojednávania sudkyňa uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšieho paragrafu, než uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz. Teda, že by ho mohla súdiť zo založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a nielen za prejav sympatie k hnutiu.

V tomto prípade by nebolo možné obžalovanému uložiť peňažný ani podmienečný trest. Kotlebovi by hrozil prísnejší trest, až osem rokov odňatia slobody, ktorý sa podľa Honza nedá vyriešiť podmienkou.

Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Číslo 1488 považuje ÚŠP za extrémistickú symboliku.

Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie

Posudok znalca

Číslo 1488 je notoricky známa neonacistická šifra. Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu v procese s Marianom Kotlebom okolo jeho sporných šekov to potvrdil český znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř.

Znalec je presvedčený, že politická strana ĽSNS úplne evidentne nadväzuje na rad tradícií z rokov 1939 až 1945, z čias vojnového Slovenského štátu pod vedením prezidenta a odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa. Znalec tiež pripomenul používanie podobizne Tisa na mítingoch ĽSNS.

K samotnej šifre 1488 uviedol to, čo je aj v obžalobe. Číslo 14 považuje za neonacistickú šifru nadväzujúcu na slová pravicového teroristu Davida Lana o zabezpečení budúcnosti pre „biele deti“. „Kto sa na ňu odvoláva, jednoznačne súhlasí s jej rasistickým podtextom,“ uviedol znalec. Číslo 88 má znamenať ôsme písmeno v abecede, čiže HH. To symbolizuje nemecký nacistický pozdrav Heil Hitler. „Každý, kto používa túto skratku, ju používa s vedomím, že názorovo súhlasí s tým, že vzdávame vedome hold masovému vrahovi Adolfovi Hitlerovi,“ vysvetlil znalec.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz sa ho spýtal, aký mal nemecký nacistický režim postoj voči telesne postihnutým ľuďom. Narážal tak na fakt, že jedna z rodín, ktorá dostala sporný šek, mala postihnuté deti. Znalec Uhlíř pripomenul, že nemecký nacistický režim fyzicky a psychicky postihnutých ľudí tajne fyzicky likvidoval a vzbudzoval voči nim nenávisť u väčšinového obyvateľstva.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM