Krimi

Polícia opäť varuje: POZOR na podvodné SMS a hovory! Ľudia prišli už o tisíce eur

Častými prípadmi podvodov sú falošné SMS správy v mene bánk, ktoré žiadajú o kliknutie na internetový odkaz.

Ilustračný obrázok k článku Polícia opäť varuje: POZOR na podvodné SMS a hovory! Ľudia prišli už o tisíce eur
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Bratislavský kraj

Obete telefonických a internetových podvodníkov pribúdajú napriek tomu, že na nich policajti pravidelne upozorňujú. Uviedla to bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Podvodníci a falošné správy

Priblížila, že jeden z telefonických podvodov sa stal aj v pondelok (9. 5.), keď staršieho pána kontaktoval páchateľ vystupujúci ako lekár. Ten ho informoval o údajnej autonehode jeho syna, v dôsledku ktorej má mať zranený jazyk a nemôže rozprávať. „V požiadavkách ‚lekára‘ bolo vyplatenie sumy 9000 eur, aby sa táto autonehoda neriešila cez políciu,“ doplnila s tým, že po tejto informácii odišiel poškodený do svojej banky a peniaze páchateľovi vyplatil.

Častými prípadmi podvodov sú aj falošné SMS správy v mene bánk, ktoré žiadajú o kliknutie na internetový odkaz. „Po otvorení mali poškodení zadať svoje prihlasovacie údaje do aplikácie internet banking. Po tomto úkone v prvom prípade odišla z účtu poškodenej suma vo výške 1500 eur a kým poškodená vykonala blokácie v danej banke, tak jej odišlo ďalších 500 eur,“ uviedla Šimková. V ďalšom prípade poškodený po kliknutí na daný odkaz prišiel o viac ako 2000 eur.

Zdôraznila, aby ľudia intenzívne komunikovali so svojimi staršími príbuznými o tejto hrozbe. „V prípade takýchto správ, telefonátov, neposkytujte žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k žiadnym bankovým službám či produktom,“ upozornila hovorkyňa.

❗NEVERTE VŠETKÉMU ČO VÁM ROZPRÁVAJÚ, ALEBO OD VÁS ŽIADAJÚ❗ ❗NENECHAJTE SA NACHYTAŤ❗ ☝Každý týždeň vás informujeme o...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Tuesday, May 10, 2022

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM