Správy

Polícia sa zameria na železničné priecestia: Posvieti si na vodičov, chodcov i cyklistov

Polícia sa v októbri a novembri zameria na to, ako vodiči dodržiavajú predpisy pri prejazde železničným priecestím. Kontrolovať bude tiež chodcov a cyklistov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Zdroj: Dnes24.sk

Policajti budú sledovať aj to, či sú v okolí priecestí správne osadené dopravné značky a či výhľadu nebránia napríklad stromy a kríky. „V takom prípade budú ihneď kontaktovať príslušného správcu cestnej komunikácie, ktorý je povinný vykonať nápravu a odstrániť zistené chyby,“ uviedla hovorkyňa.

Za deväť mesiacov tohto roka zaznamenali policajti 97 nehôd na železničných priecestiach, pri ktorých zomrelo šesť osôb a päť sa ťažko zranilo. Odhalili tiež sedem ľudí pod vplyvom alkoholu.

„Na porovnanie, v rovnakom období v roku 2018 sa stalo na priecestiach 88 nehôd, zomrelo sedem osôb, ťažko sa zranilo deväť osôb a tri boli pod vplyvom alkoholu,“ doplnili.

Polícia pripomína, že pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť. Maximálna povolená rýchlosť je 30 kilometrov za hodinu, a to už 50 metrov pred priecestím. Ak svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 metrov pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 kilometrov za hodinu.

V prípade nehody je potrebné nahlásiť záchranným zložkám jedinečné identifikačné číslo, umiestnené na svetelnej signalizácii.

Vjazd alebo prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, sa považuje za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.

Vodičovi môžu policajti udeliť pokutu od 60 do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do dvoch rokov. V blokovom alebo rozkaznom konaní hrozí pokuta do 150 eur.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Simulovaná zrážka auta s vlakom
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM