Zo Slovenska

Polláka zaočkovali proti COVID-19: Chcem ísť príkladom všetkým Rómom

Ponuku byť jeden z prvých, ktorí vakcináciu podstúpia, podľa vlastných slov prijal po dlhej konzultácii. Povedal, že chce šíriť osvetu.

Ilustračný obrázok k článku Polláka zaočkovali proti COVID-19: Chcem ísť príkladom všetkým Rómom
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/Jakub Kotian

Zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 sa dal v utorok v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice aj slovenský europoslanec a bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽANO). Ako uviedol, týmto krokom chce rómsku komunitu na Slovensku presvedčiť o tom, že jedinou cestou, ako nový koronavírus vo svete poraziť, je vakcinácia.

Vzor pre Rómov

Ponuku byť jeden z prvých, ktorí vakcináciu podstúpia, podľa vlastných slov prijal po dlhej konzultácii. „Rozhodol som sa presvedčiť početnú rómsku komunitu, ktorá patrí k zraniteľným skupinám na Slovensku, aby očkovanie brali vážne, a že tá vakcinácia je naozaj v prospech nás,“ povedal s tým, že chce šíriť osvetu. „Budem sa snažiť ovplyvňovať názory tých, ktorí dnes veria hoaxom a klamstvám, ktoré nemajú nič spoločné s pravdou,“ dodal. O očkovaní chce s Rómami v utorok osobne hovoriť napríklad aj v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves.

Pollák očakáva, že Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity čoskoro spustí osvetovú kampaň zameranú práve na zraniteľné skupiny žijúce v rómskych komunitách, a že sa splnomocnenkyňa Andrea Bučková tiež dá v najbližšej dobe zaočkovať.

Čo sa týka ostatných europoslancov, predpokladá, že onedlho dostanú vakcínu všetci. „Keď nie tu na Slovensku, tak v Bruseli,“ povedal.

Očkovanie proti COVID-19

Slovenskí europoslanci zo všetkých politických frakcií v polovici decembra potvrdili, že podporia plošné európske a národné kampane v prospech očkovania a väčšina z nich sa dá zaočkovať pri prvej možnej príležitosti.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku začalo v sobotu (26. 12.) večer v nitrianskej fakultnej nemocnici. Prvého zaočkovali infektológa Vladimíra Krčméryho. Na Slovensko zatiaľ dorazilo približne 10-tisíc vakcín, celkovo ich je nakontrahovaných 18 miliónov. Ako prví by sa mali očkovať zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Širokej verejnosti bude k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.

Správa bude aktualizovaná o stanovisko Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

UROBIL SOM TO Práve som sa dal zaočkovať proti COVID-19. Aj keď očkovanie bude dobrovoľné, chcem vás povzbudiť, aby ste...

Posted by Peter Pollák on Tuesday, December 29, 2020
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM