ELA Správy Politika

Pomsta Dankovi: CENTOVÍ darcovia mu poslali na kampaň 19 eur. On z ich peňazí má VÝDAVKY!

Na nové zuby, logopéda či na vodku a brzdy. Aj takéto uštipačné poznámky zanechávajú občania pri svojich "štedrých" finančných daroch na prezidentskú kampaň Andrejovi Dankovi. Tzv. halieroví darcovia však Dankovi spôsobia aj výdavky.

Ilustračný obrázok k článku Pomsta Dankovi: CENTOVÍ darcovia mu poslali na kampaň 19 eur. On z ich peňazí má VÝDAVKY!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Každý kandidát na prezidenta musí mať zo zákona zriadený transparentný účet. Jedným z nich je šéf národniarov Andrej Danko, ktorý na ten svoj dostal na prezidentskú kampaň centové dary od vyše tisíc ľudí. K 31. januáru 2024 bol aktuálny stav jeho účtu 17 290,10 eur.

Na centových platbách vyzbieral Danko 19 eur, upozornila organizácia Transparency International.

Touto praktikou sa darcovia snažia im nesympatickým kandidátom každou platbou spôsobiť dodatočné výdavky v podobe manipulačných poplatkov bánk.

Fenomén centových darcov

Andrej Danko je „obeť“ fenoménu centových darov. Túto prax dobre poznajú z minulosti aj v Česku, kde sa „halieroví darcovia“ pôvodne snažili pre nich nesympatickým kandidátom cez manipulačné poplatky bánk za každú platbu spôsobiť dodatočné výdavky.

Poplatky banky kandidátom aj preto prestali účtovať, centové dary však zostali populárne pre možnosť posielať kandidátom cez poznámku odkazy „na telo“.

Z celkového počtu 1114 darov menších ako jedno euro pristalo na účte Danka až 1085. Šéf národniarov takto do dnešného rána vyzbieral už 19,43 eur.

„Tieto peniaze mu však zrejme v kampani nepomôžu a podľa zákona by ich mal vrátiť, ak pri nich nevie identifikovať napríklad to, či majú darcovia trvalý pobyt na Slovensku,“ informuje TI.

Pikantné poznámky

V prípade nedávnej Dankovej dopravnej nehody neprekvapí, že v poznámkach sú populárne práve narážky na túto udalosť. Semafor či stĺp sa v odkazoch spomínajú až 153-krát. Medzi časté odkazy však patria aj poznámky k Dankovým sympatiám k Rusku, Moskve a Putinovi, ktoré sa objavili dosiaľ už pri 135 centových platbách, alebo narážky na jeho brepty ako „ľudia otupjevavajú”.

„Ostatní kandidáti v tomto ohľade v porovnaní so šéfom SNS zatiaľ výrazne zaostávajú. Štefan Harabin má na účte centových darov 17, Ivan Korčok 11, Ján Kubiš 1 a Peter Pellegrini dokonca žiadny,“ dodáva TI.

Hoci centové dary sa stávajú už ľudovou zábavou a odkazy politikom sú často vtipné, v niektorých prípadoch sú komentáre aj za hranou slušnosti.

Aj to je cenou za dnešnú prax bez minimálneho limitu na dar, hoci kandidáti si asi len ťažko prečítajú niečo také, na čo by už neboli zvyknutí zo sociálnych sietí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM