Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Poriadne drsné Na telo: Hádka Pellegriniho a Kisku o sociálnom štáte, Pente a došlo aj na Fica

Exprezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska sa po prvýkrát stretol v dueli s premiérom za Smer-SD Petrom Pellegrinim v TV Markíza.

Ilustračný obrázok k článku Poriadne drsné Na telo: Hádka Pellegriniho a Kisku o sociálnom štáte, Pente a došlo aj na Fica
Zdroj: TV Markíza

Konečne! Televízii Markíza sa podarilo dostať do štúdia dvoch najväčších politických rivalov. Doteraz obaja páni totiž uprednostňovali diskusiu zväčša len s moderátormi. Od začiatku bolo jasné, že nás čaká poriadne dusno. A stalo sa.

Exprezident Andrej Kiska v pozícii nového lídra opozície a predsedu strany Za ľudí vyčítal premiérovi a volebnému lídrovi Smeru Petrovi Pellegrinimu, že v skutočnosti nevládne on, ale expremiér Robert Fico. Pochytili sa aj na otázke, či je Slovensko sociálny štát.

Pellegrini zasa vyrukoval s tézou, že volebný program Za ľudí je pripravený s človekom z Penty a nevynechal ani jeho daňové nezrovnalosti, za ktoré bolo vznesené na Kisku obvinenie.

Ostatný prieskum AKO – dve najsilnejšie strany: Smer-SD 18,5 percenta, Za ľudí 12,5 percenta.

V úvode relácie sa, samozrejme, obaja politici venovali nešťastiu v Prešove, kde sa zhodli, že štát musí postihnutým ľuďom pomôcť.

„Vláda je pripravená poskytnúť prostriedky na dlhodobé riešenie tejto situácie, pomoc pri výstavbe náhradného bývania pre tieto rodiny,“ vyslovil sa premiér a Kiska potvrdil, že „je zodpovednosťou štátu pri takejto obrovskej tragédii pomôcť.“

Kiska: V praxi vládne Fico

Spoločná zhoda im ale nevydržala. Kiska totiž už v minulosti hovoril, že by uprednostnil priamu konfrontáciu s predsedom Smeru Robertom Ficom, keďže Pellegriniho pozíciu premiéra dlhodobo spochybňuje a v praxi o všetkom rozhoduje práve Fico.

„To, čo spravili po výmene vlády, teda že nám dali nesvojprávneho premiéra, považujem za jeden z najväčších podvodov na našom štáte. Pán Pellegrini nám stále niečo hovorí, čo si myslí a ako by veci mali byť, ale rozhoduje Fico,“ povedal Kiska.

Opäť tiež prizvukoval, že Smer je pripravený vládnuť s fašistami a že Smer legitimizuje Kotlebu aj tým, že spoločne hlasujú v Národnej rade za zákony.

„Je absolútne strašné to počúvať,“ reagoval Pellegrini a zopakoval, že Smer s Kotlebom do vlády nepôjde. Pre zmenu Kiskovi vyčítal, že sa nezúčastňoval pietnych akcií v súvislosti so SNP.

Kiska vraj verí Pellegrinimu, že to myslí vážne, keď hovorí, že by do vlády s fašistami nešiel, ale problémom vidí v predsedovi Smeru. „Fica som nikdy nepočul povedať slová, ktoré hovoríte,“ dodal Kiska a pripomenul, že ako prezident sedel na stretnutí s predsedami koaličných strán Ficom, Bélom Bugárom a Andrejom Dankom, kde mu mal Fico povedať, že podá demisiu, ale aj tak bude všetko ďalej riadiť.

Pellegrini to ale odmieta.

KTO JE PODĽA VÁS VÍŤAZOM NA TELO?

Politická objednávka?

Jednou z hlavných a najmä aktuálnych tém bolo aj obvinenie Kisku z daňového podvodu a obvinenie Roberta Fica zo šírenia a schvaľovania extrémizmu.

Exprezident prizvukoval, že všetko zúčtovali tak, ako mali, čo podľa jeho slov potvrdili aj odborníci na dane. Pripomenul tiež, že dvaja vyšetrovatelia spis odmietli, až kým „sa nenašiel“ tretí, ktorý začal konať. Pellegrini mu oponoval, že ak bolo všetko správne, prečo potom podával opravné daňové priznania a doplácal štátu daň.

Vtedy prerušil Pellegriniho moderátor Michal Kovačič, aby sa ho opýtal, že „Ako by to vyzeralo, keby sa s daňovým úradom súdil prezident,“ s čím Kiska súhlasil a za svojím obvinením vidí pomstu Roberta Fica za to, že ho odmietol vymenovať za predsedu Ústavného súdu. Premiér bol podľa Kisku osobne v hoteli Bôrik spolu s bývalým hovorcom prezidenta Romanom Krpelanom a Robertom Ficom.

Vtedy mal Kiskovi predseda Smeru povedať, že ak ho vymenuje za šéfa Ústavného súdu, bude mať pokoj, a ak to neurobí, „uvidí, čo sa bude diať“.

„Je to nepríjemný spôsob obhajoby, nie je to chlapské,“ reagoval Pellegrini a slová Kisku poprel s tým, že bývalý prezident podľa neho „vyplakával“ na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, keď horel panelák v Prešove. V súvislosti s obvineniami exprezidenta aj predsedu Smeru premiér uviedol, že pokiaľ veríme polícii aj prokuratúre, tak jej musíme dôverovať.

„Tak ako v prípade Kisku, tak aj v prípade Fica nech konajú orgány činné v trestnom konaní a ak nie ony, tak potom nech slovenské súdy vyrieknu spravodlivý trest. Hoc už taký alebo onaký. My ho musíme rešpektovať, aj keď bude dokázaná vina alebo nevina,„ povedal Pellegrini a zopakoval, že vláda nebude zasahovať do práce polície a prokuratúry a taktiež odmieta, aby niekto hovoril o „policajnej mafii“.

Samozrejme, nevynechal ani „smerácku mantru“: „Padni komu padni,“ ktorú pravidelne predstavitelia vládnej strany omieľajú.

Slovná bitka o sociálny štát

Vypäté emócie, grimasy, ale aj nervózne poklepkávanie priniesla otázka, či je Slovensko naozaj sociálny štát.

Andrej Kiska rázne prizvukoval, že nie je, čo Pellegriniho vytočilo.

„Predstavte si človeka, ktorý keď ochorie, tak nedokáže prežiť z nemocenskej dávky!“ dokladá Kiska.

Ďalej argumentoval listami, ktoré chodia do Dobrého anjela, organizácie, ktorú založil a ktorá pomáha rodinám s onkologickým pacientom. „Klamete,“ vyhlásil tvrdo premiér a Kiska rovnako tvrdo reaguje, že mu prinesie hneď sto rodín, ktoré mu povedia, ako sa cítia poníženo, pretože len preto, že ochoreli, musia prosiť o pomoc.

Pellegini reaguje: „Nemusia prosiť, ten štát sa posúva dopredu,“ čomu sa Kiska vymial. „Ja nemusím čítať listy, som s ľuďmi dennodenne a hovoria mi to,“ hovorí predseda vlády a „nakladá“ exprezidentovi: „Nerobte si tu PR, my sme urobili za tie roky obrovské množstvo opatrení a postupne zvyšujeme tie dávky. Neskrývajte sa za svoju charitu, lebo vy máte na rováši toho dosť.“

Tiež Kiskovi vyčíta, že mal v tíme „penťáka“ Radomíra Vereša, ktorý je manažér v poisťovni Dôvera, a ktorú vlastní Penta.

„Vidieť, ako si to tu chystajú,“ povedal premiér.

Kiska na to vyhlásil, že Pellegrini divákom klame a že sa on a ani ich šéfka pre zdravotníctvo Andrea Letanovská nikdy s Verešom nestretli. Vzápätí pripomenul Pellegrinimu, že to bol Fico, kto sa rozprával s majiteľom Penty Jaroslavom Haščákom o zdravotníctve. Na nahrávke Gorily vtedy Fico povedal Haščákovi, že sa o zdravotníctve môže baviť s Pavlom Paškom.

Okrem toho menoval aj bývalých ministrov za Smer ako Zuzanu Zvolenskú a Viliama Čisláka, ktorí pracovali pre Pentu. Pellegrini na to zareagoval, že sa nechce vracať k starým kauzám. Tak isto reaguje aj na nahrávku rozhovoru medzi ministrom Smeru Jánom Počiatkom a generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom z roku 2009.

„Minulosť je zlá a veľa vecí vyplávalo na povrch,“ povedal Pellegrini, ktorý si poplietol kauzy prvej Ficovej vlády – nástenkový a emisný škandál. Tvrdil, že ide o to isté.

V závere relácie Pellegrini povedal, že Robert Fico už nechce byť v budúcej vláde a Robert Kaliňák „oznámil, že odchádza do trvalého politického dôchodku“ a po voľbách bude snem, kde sa bude voliť nové vedenie strany.*** „Chce sa venovať podnikateľským aktivitám,“*** dodal Pellegrini.

V internetovom hlasovaní premiér v závere prehrával s exprezidentom v pomere 41% ku 59%.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM