MI Magazín

Posilniť odolnosť proti Covid-19 môžete aj stravou. Kľúčový je jeden vitamín

Národný portál zdravia upozorňuje, že v čase pandémie koronavírusu by ľudia mali zvýšiť príjem predovšetkým vitamínu D. Nie je to žiadny zázračný všeliek, ale rozhodne posilňuje imunitu.

Ilustračný obrázok k článku Posilniť odolnosť proti Covid-19 môžete aj stravou. Kľúčový je jeden vitamín
Zdroj: Facebook.com/Healthier Pennine Lancashire

Lekári doslova varujú, že okrem pandémie koronavírusu zažívame aj pandémiu nedostatku vitamínu D. Zníženú hladinu déčka môže mať 60 – 80 percent ľudí a v prípade seniorov až 95 percent. Je to obzvlášť rizikové v čase koronavírusu. Konkrétnych expertov cituje web Národného portálu zdravia.

Účinná prevencia

Hneď na úvod treba zdôrazniť, že vitamín D nie je liek na koronavírus, ani vakcína, ktorá človeka dokonale ochráni. Zahraničné štúdie však naznačujú, že práve déčko významne znižuje šancu, že sa človek nakazí. A ak už ochorie, rýchlejšie sa vylieči.

„Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v regulácii imunitnej odpovede pri infekcii vírusom SARS-CoV-2,“ hovorí MUDr. Peter Jackuliak, lekár internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava pre Národný portál zdravia.

Približuje, že aktuálne už máme práce o tom, že hladina vitamínu D koreluje s chorobnosťou, hospitalizáciami a aj úmrtnosťou na COVID-19. V zásade platí, že čím viac déčka v tele, tým lepšie organizmus odoláva infekcii.

„Preto adekvátny príjem vitamínu D dostáva v súčasnosti ešte ďalší rozmer,“ dodáva MUDR. Jackuliak. Déčko však neposilňuje telo len proti korone. Jeho priaznivé účinky sú naozaj široké.

„Vitamín D je účinnou prevenciou pred vírusovými infekciami, onkologickými ochoreniami (najmä rakovinou hrubého čreva, pankreasu, prostaty a prsníka) a jeho správne hodnoty v krvi napomáhajú aj lepšiemu manažmentu pacientov s metabolickými ochoreniami kostí vrátane osteoporózy,“ dodáva portál.

Kde hľadať déčko

Hlavným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie. Preto sa mu hovorí aj „slnečný vitamín.“ Lenže pobytu na priamom slnku si v našich klimatických podmienkach veľa neužijeme. A práve tam sú korene chronického nedostatku déčka.

„Z potravy si vieme zabezpečiť len 5 až 10 percent vitamínu D. Nájdete ho najmä v treščej pečeni, obsahuje ho tiež losos, makrela, sardinky v oleji, tuniak v oleji, celé vajíčko, mlieko,“ píše portál.

Ryby však ľudia na Slovensku konzumujú veľmi málo a preto je najlepšie dopĺňať déčko formou výživových doplnkov z lekárne. Aj tu však treba byť obozretný a postupovať s mierou.

„Ak hladinu déčka nemáte vyšetrenú, neužívajte viac ako 1 000 až 2 000 IU denne. Nadmerné užívanie vitamínu D môže byť toxické,“ varuje Národný portál zdravia.

Na záver dodáva, že vitamín D zrejme nebude zázračnou molekulou, ale iba jedným z viacerých faktorov ovplyvňujúcich priebeh a závažnosť infekcie.

„Jeho užívanie rozhodne neuškodí ľuďom, ktorí sa javia ako najrizikovejší z pohľadu ťažkého priebehu ochorenia COVID-19."

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM