Posilniť odolnosť proti Covid-19 môžete aj stravou. Kľúčový je jeden vitamín
Národný portál zdravia upozorňuje, že v čase pandémie koronavírusu by ľudia mali zvýšiť príjem predovšetkým vitamínu D. Nie je to žiadny zázračný všeliek, ale rozhodne posilňuje imunitu.
Lekári doslova varujú, že okrem pandémie koronavírusu zažívame aj pandémiu nedostatku vitamínu D. Zníženú hladinu déčka môže mať 60 – 80 percent ľudí a v prípade seniorov až 95 percent. Je to obzvlášť rizikové v čase koronavírusu. Konkrétnych expertov cituje web Národného portálu zdravia.
Účinná prevencia
Hneď na úvod treba zdôrazniť, že vitamín D nie je liek na koronavírus, ani vakcína, ktorá človeka dokonale ochráni. Zahraničné štúdie však naznačujú, že práve déčko významne znižuje šancu, že sa človek nakazí. A ak už ochorie, rýchlejšie sa vylieči.
„Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v regulácii imunitnej odpovede pri infekcii vírusom SARS-CoV-2,“ hovorí MUDr. Peter Jackuliak, lekár internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava pre Národný portál zdravia.
Približuje, že aktuálne už máme práce o tom, že hladina vitamínu D koreluje s chorobnosťou, hospitalizáciami a aj úmrtnosťou na COVID-19. V zásade platí, že čím viac déčka v tele, tým lepšie organizmus odoláva infekcii.
„Preto adekvátny príjem vitamínu D dostáva v súčasnosti ešte ďalší rozmer,“ dodáva MUDR. Jackuliak. Déčko však neposilňuje telo len proti korone. Jeho priaznivé účinky sú naozaj široké.
„Vitamín D je účinnou prevenciou pred vírusovými infekciami, onkologickými ochoreniami (najmä rakovinou hrubého čreva, pankreasu, prostaty a prsníka) a jeho správne hodnoty v krvi napomáhajú aj lepšiemu manažmentu pacientov s metabolickými ochoreniami kostí vrátane osteoporózy,“ dodáva portál.
Kde hľadať déčko
Hlavným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie. Preto sa mu hovorí aj „slnečný vitamín.“ Lenže pobytu na priamom slnku si v našich klimatických podmienkach veľa neužijeme. A práve tam sú korene chronického nedostatku déčka.
„Z potravy si vieme zabezpečiť len 5 až 10 percent vitamínu D. Nájdete ho najmä v treščej pečeni, obsahuje ho tiež losos, makrela, sardinky v oleji, tuniak v oleji, celé vajíčko, mlieko,“ píše portál.
Ryby však ľudia na Slovensku konzumujú veľmi málo a preto je najlepšie dopĺňať déčko formou výživových doplnkov z lekárne. Aj tu však treba byť obozretný a postupovať s mierou.
„Ak hladinu déčka nemáte vyšetrenú, neužívajte viac ako 1 000 až 2 000 IU denne. Nadmerné užívanie vitamínu D môže byť toxické,“ varuje Národný portál zdravia.
Na záver dodáva, že vitamín D zrejme nebude zázračnou molekulou, ale iba jedným z viacerých faktorov ovplyvňujúcich priebeh a závažnosť infekcie.
„Jeho užívanie rozhodne neuškodí ľuďom, ktorí sa javia ako najrizikovejší z pohľadu ťažkého priebehu ochorenia COVID-19."
Mohlo by vás zaujímať
- Chcete si posilniť imunitu v čase koronavírusu? Nevyhadzujte peniaze zbytočne!
- A. Mačingová radí: Suroviny, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička pre svoju imunitu
- Zamerané na imunitu v období koronavírusu: Posilní vás RECEPT pre všetky krvné skupiny od A. Mačingovej
- RADÍME: V zime musíme imunitnému systému pomôcť, zaberú vitamíny aj dostatok spánku