ELA Recept na dnes Lifestyle

A. Mačingová radí: Suroviny, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička pre svoju imunitu

V súčasnej dobe sa mnohí z nás zameriavajú na svoju imunitu a na to, ako posilniť svoj organizmus. Čo by nemalo chýbať v našom jedálničku?

Ilustračný obrázok k článku A. Mačingová radí: Suroviny, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička pre svoju imunitu
8
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová

Ako vyzerá imunita na tanieri, aby sa prejavila aj v našom tele? Zaujíma to, samozrejme, aj nás, preto sme sa v rámci série článkov o zdravej výžive obrátili s touto otázkou na andragogičku PaedDr. Antóniu Mačingovú, ktorá sa venuje harmonickému stravovaniu už vyše 20 rokov.

V rámci celoživotného vzdelávania poukazuje na dôležitosť zmeny získaných stravovacích vzorcov, ktoré sú často uvádzané ako akási norma. Tá, ako sa ukazuje, nie je vhodná pre všetko a všetkých.

aBeCEDa imunity

„Ako si vieme imunitu posilniť? Jednoducho. Vyberať si kvalitu pred kvantitou. Vyhýbať sa stresu, toxickým látkam, alkoholu, prípadne aspoň nepreháňať jeho konzumáciu. Alkohol totiž znižuje množstvo draslíka v organizme, ktorý je pre telo veľmi dôležitý, napríklad aj pri ochrane pred vírusmi. Ďalej by sme sa mali zamerať na konzumáciu vitamínov a minerálov, ak je to možné, tak v organickej forme, aby ich telo vedelo efektívne spracovať, absorbovať a využiť,” vysvetľuje Mačingová.

Medzi tie najdôležitejšie patria vitamíny B, C, E, D.

Kde ich hľadať?

Základný vitamín, ktorý si dopĺňame na posilnenie imunity všetci, je vitamín C. „Nachádza sa v ovocí a zelenine – v rakytníku, arónii, paprike, paradajkách, brokolici, zelenej listovej zelenine. Chráni bunky pred účinkom voľných radikálov, keďže je silným antioxidantom, urýchľuje aj hojenie rán a zmierňuje zápaly… Niet sa preto čomu čudovať, že je vynikajúci ako podporná liečba,” menuje zdravé potraviny odborníčka.

"Vitamín B nájdeme vo vajíčkach, rybách, zelenine. Všetky tieto suroviny sú pravidelnými zložkami aj môjho 28-dňového detoxu, ktorý má telo očistiť a doplniť ho živinami. Ďalej nájdeme Béčko v červenom mäse, pečeni, celozrnných obilninách a v droždí.”

Andragogička dodáva, že tento vitamín podporuje správne fungovanie mozgu, zamedzuje tvorbe vrások aj upravuje trávenie. 

Vitamín E posilňuje imunitu, má antioxidačný účinok a môžete ho nájsť vo vajíčkach, klíčkoch, rôznych semenách aj olivovom oleji.

Ten Antónia Mačingová odporúča na prípravu jedál, ktoré nájdete v 28-dňovom stravovaní, ale aj v množstve ďalších zdravých receptov, ktoré nájdete v knihách Najedzte sa do štíhlosti 1, 2, 3.

„Nájdeme ho aj v orechoch, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie buniek. Celý prvý týždeň mojej 28-čky je plný antioxidantov, keďže telo sa potrebuje chrániť pred účinkami voľných radikálov.”

Vitamín D si naše telo najrýchlejšie vytvorí vďaka účinku slnečných lúčov,jeho zdrojom sú však aj sardinky, losos, tuniak a rybí olej. Najnovšie výskumy ukázali, že vitamín D je veľmi účinný ako prevencia vzniku civilizačných chorôb, ako je obezita či cukrovka. 

Medzi základné vitamíny patrí aj vitamín A. Ukážkovým príkladom zdroja tohto vitamínu je veľkonočný tvarohový koláč, ktorý sme spomínali v minulom článku TU.

Na posilnenie imunity a obranu organizmu poslúži aj konzumácia cesnaku, pitie vody ochutenej zázvorom, medom, citrónom či pitie výluhov z majoránky.

Recept: Chrenový nápoj

Ak si chcete posilniť organizmus, môžete vyskúšať nápoj profesora Neumyvakina. Obsahuje čerstvý chren – našu pôvodnú domácu bylinu, ktorá má dezinfekčné účinky, pomáha s problematickou pleťou, obsahuje vitamín C, rady vitamínov B, horčík, močopudný draslík a vápnik.

„Draslík je veľmi dôležitý pre bunky predovšetkým v období chrípok a šírenia vírusov. Užívanie chrenu pomáha aj pri zadržiavaní vody v tele, podporuje metabolizáciu tukov a vylučovanie hlienov. Samozrejme, je dôležité povedať, aby sa čitatelia a čitateľky nespoliehali na zázračný účinok nápoja – ak ho len pridáte do svojho jedálnička a nezmeníte nič vo svojom stravovaní a myslení, pozitívne účinky sa nedostavia,” dopĺňa Mačingová.

„Naše telo je múdre. Ak by sme sa stravovali triezvo a uvedomele, s malými prehreškami by si poradilo, keďže sa prirodzene detoxikuje každý deň. No my si ho intoxikujeme množstvom nekvalitnej stravy. Preto buďme vedomí pri každom súste," dodáva na záver Mačingová.

Čo potrebujeme na prípravu nápoja:

  • 2 odmerky strúhaného čerstvého chrenu
  • 1 odmerka medu
  • 1 odmerka vody
  • šťava z jedného citróna

Postup:

V uvedenom pomere 2:1:1 spolu všetko dôkladne zmixujte a uskladnite v uzatváracej nádobe. Doprajte si každé ráno 1 čajovú lyžičku, prípadne po ťažkom jedle aj polievkovú lyžicu. Všetko spolu dôkladne zmixujeme a uskladníme v uzatváracej nádobke.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM