Webnoviny - Svet

Poslanci navrhujú striedavú starostlivosť o deti

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – Zaviesť na Slovensku v zahraničí osvedčený systém striedavej starostlivosti o deti po rozvode rodičov navrhujú v novele zákona o rodine nezaradení poslanci Martin Kuruc a Juraj Liška. Právna úprava poskytuje súdom možnosť využiť inštitút striedavej starostlivosti a tým tlmiť rozvodové a porozvodové súboje o deti medzi rodičmi.

„Striedavá starostlivosť o dieťa znamená, že dieťa sa zverí do starostlivosti striedavo jednému a druhému rodičovi na presne stanovené časové obdobie opakovane. Súd zároveň vymedzí práva a povinnosti rodičov uplatňujúce sa počas týchto časových období,“ spresňujú poslanci. Striedavá starostlivosť podľa nich zabezpečuje dieťaťu primeraný kontakt s obidvoma rodičmi, redukuje porozvodovú traumatizáciu detí, prispieva k citovej vyrovnanosti a zdravému psychickému vývoju detí. Kuruc s Liškom chcú novelou predchádzať praxi, keď rodič, ktorému bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti, bráni druhému rodičovi v styku s dieťaťom. „Prax súdov na Slovensku je žiaľ taká, že rodič, ktorému nie je dieťa zverené do starostlivosti (v drvivej väčšine otec), sa môže s dieťaťom stýkať na základe súdneho rozhodnutia, väčšinou dvakrát do mesiaca cez víkend,“ vysvetľujú. Stretávanie sa otca s dieťaťom dvakrát do mesiaca cez víkend je podľa nich iba o tom, aby dieťa úplne na otca nezabudlo a aby mal otec aspoň minimálnu motiváciu platiť na dieťa výživné, ale v žiadnom prípade sa nedá hovoriť o tom, že by takýto otec mal možnosť dieťa vychovávať. „Súčasná situácia pri vykonateľnosti rozhodnutí o styku s deťmi je katastrofálna, prieťahy v samotnom konaní a prieťahy pri výkone rozhodnutia spôsobujú, že vzťah medzi rodičom, ktorý má záujem sa so svojím dieťaťom stretávať, a týmto dieťaťom úplne zanikne, resp. oslabí sa tak, že rodič a dieťa stratia záujem tento vzťah vôbec ešte riešiť, pokračovať v ňom, či rozvíjať ho,“ konštatujú. Striedavá starostlivosť sa podľa nich na základe skúseností viacerých krajín, ako USA, SRN, Nórsko a Česká republika ukazuje ako najlepšia a najefektívnejšia forma porozvodovej starostlivosti o deti.

Doteraz mohli rodičia realizovať určitú formu striedavej starostlivosti o dieťa iba vtedy, ak uzatvorili medzi sebou dohodu a súd ju schválil. Po novom by mala byť priamo v zákone uvedená striedavá starostlivosť o dieťa, čím sa umožní striedavá starostlivosť aj vtedy, ak jeden z rodičov blokuje snahu druhého rodiča o uzatvorenie dohody tým, že s ňou nesúhlasí. Novelou sa parlament bude zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa má začať 2. marca.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM