Barbara Dallosová Zo Slovenska

Poslanci rozhodli: Starostovia majú čerpať dovolenky rovnako ako zamestnanci

Novela zákona prinesie zmeny pre starostov slovenských obcí. Je cieľom má byť odstrániť nerovnovážny stav v čerpaní dovoleniek medzi starostami a zamestnancami obcí.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Starostovia majú čerpať dovolenky rovnako ako zamestnanci
Zdroj: TASR

Starostovia na Slovensku budú mať nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. V novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest to dnes presadili poslanci NR SR Ľubomír Petrák a Igor Choma (obaja Smer-SD). Petrák je starostom Hurbanovej Vsi, Choma primátorom Žiliny.

Novela má odstrániť súčasný nerovnovážny stav, v ktorom starosta nemá nárok na priznanie dovolenky v rovnakom rozsahu ako zamestnanci obce, resp. zamestnanci vykonávajúci práce vo verejnom záujme. ,,Ide nám o to, aby bolo jasne definované, ako bude starosta čerpať dovolenku. V súčasnosti ju, podobne ako minister, nemá presne vymedzenú," povedal Petrák.

Poslanci uvádzajú, že svojou novelou chcú reflektovať na niektoré poznatky z aplikačnej praxe. ,,Prispeje sa tým k lepšej zrozumiteľnosti, zvýši sa miera právnej istoty a obmedzí sa výskyt dezinterpretácií v aplikačnej praxi," dodávajú v dôvodovej správe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM