ELA Zo Slovenska

Poslanec Šudík: Je čas, aby sme na Slovensku ZAKÁZALI balené ovocie a zeleninu!

"Pohodlné správanie je enormnou záťažou našej prírody,” hovorí poslanec Tomáš Šudík. S iniciatívou prichádza aj po vzore Španielska.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Šudík: Je čas, aby sme na Slovensku ZAKÁZALI balené ovocie a zeleninu!
Zdroj: TASR

V Španielsku bude od roku 2023 zakázané balenie ovocia a zeleniny s hmotnosťou menšou ako 1,5 kilogramu do plastových obalov.

Nová legislatíva má obmedziť množstvo plastov v prírode či v odpade, ale aj povzbudiť obyvateľov Španielska, aby kupovali voľné vyložené ovocie a zeleninu.

Zaplavení plastmi

Na Slovensku síce klesá predaj plastových tašiek, no rapídne stúpa predaj výrobkov v plastových obaloch. Kým v roku 2013 bolo na trh uvedených zhruba 98-tisíc ton plastových obalov, v roku 2018 to bolo už takmer 132-tisíc ton. Takéto správanie je enormnou environmentálnou záťažou pre ekosystém.

Aj tieto údaje sú inšpiráciou pre Slovensko, aby po vzore Španielska umožnilo zákaz baleného ovocia a zeleniny. S návrhom prišiel Tomáš Šudík (OĽANO), poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Ako informoval Martin Ruščanský, asistent Šudíka, poslanec už oslovil ministerstvo životného prostredia s návrhom zakázať balené ovocie a zeleninu.

"Myslím si, že je úplne zbytočné, aby bola jedna cuketa či pár uhoriek zabalených. Takéto pohodlné správanie je enormnou záťažou našej prírody,” povedal poslanec Tomáš Šudík.

Popularizácie lokálnych farmárov

Ten zároveň vyzdvihol súčasné kroky ministerstva životného prostredia, ktoré doposiaľ urobilo. “Obyvatelia Slovenska pozitívne vnímajú zálohovanie fliaš a plechoviek, ale aj separovanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Rovnako pozitívne ohlasy by určite prinieslo aj obmedzenie plastov v obchodných reťazcoch. Z tohto pohľadu podľa mňa nie je na čo čakať," dodal Šudík, ktorý zároveň tvrdí, že opatrenie by spopularizovalo lokálnych farmárov a zeleninové trhy, kde sa dlhodobo predáva ovocie a zelenina bez zbytočných obalov.

Ak ministerstvo príjme iniciatívu poslanca Tomáša Šudíka pozitívne, k zákazu baleného ovocia a zeleniny by mohlo dôjsť od roku 2023.

Ilustračné foto, TASR

Chcete ušetriť? Prečítajte si aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM