Cestovanie

POZOR, kam cestujete! Niekde vám stačí formulár, inde sa nevyhnete karanténe

Ak ste sa rozhodli cestovať za hranice Slovenska, mali by ste si overiť najnovšie nariadenia niektorých krajín. Ak ich nedodržíte, môžete skončiť v karanténe.

Ilustračný obrázok k článku POZOR, kam cestujete! Niekde vám stačí formulár, inde sa nevyhnete karanténe
Zdroj: TASR/AP

Občania SR musia pri vstupe na územie Talianska vyplniť vyhlásenie, test na ochorenie COVID-19 ani karanténa nie sú potrebné. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že Taliansko radí Slovensko medzi bezpečné krajiny.

Prechod cez hranicu

„Pri vstupe do Talianska je potrebné vyplniť vyhlásenie (autodichiarazione) a odovzdať ho dopravcovi alebo sa ním preukázať v prípade kontroly policajnými zložkami,“ uviedlo ministerstvo. Vyhlásenie možno stiahnuť na jeho webovej stránke v talianskom a anglickom jazyku.

Prechod cez hranicu je zatiaľ možný osobným dopravným prostriedkom, v obmedzenom rozsahu letecky. „Medzinárodná kamiónová doprava je umožnená, vodiči musia mať okrem bežných dokladov aj rúško/respirátor, rukavice a dezinfekčný gél, pri komunikácii s ďalšími osobami dodržiavať vzdialenosť jedného metra,“ doplnilo MZVEZ.

Do Lotyšska a Litvy

Slováci môžu do Lotyšska a Litvy pricestovať bez povinnosti absolvovať 14-dennú povinnú karanténu. Neplatí to však v prípade, že tranzitujú cez niektoré krajiny. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

Pri príchode do Litvy z Rakúska a Poľska, respektíve tranzite cez tieto krajiny, je povinná 14-denná karanténa. Príchod cudzincov z/cez Česko je od 3. augusta zakázaný. V prípade Lotyšska musia Slováci, ktorí tranzitovali cez Rakúsko, Poľsko alebo Česko, podstúpiť povinnú 14-dennú karanténu.

Po príchode do Lotyšska alebo Litvy je v celom Pobaltí možný voľný pohyb, hraničné priechody sú otvorené. Vonkajšia hranica EÚ – do Ruska a Bieloruska je naďalej uzavretá.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM