han Rôzne

Výzva hygienikov: Máte TÚTO kozmetiku doma? Radšej ju NEPOUŽÍVAJTE, je škodlivá! FOTO

Na Slovensku sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány vo Švédsku, Fínsku a Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Výzva hygienikov: Máte TÚTO kozmetiku doma? Radšej ju NEPOUŽÍVAJTE, je škodlivá! FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Na zdraviu škodlivé produkty upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorému šéfuje hlavný hygienik Ján Mikas. Informuje o tom aj na svojej webovej stránke.

Prehľad výrobkov

Medzi nahlásenými výrobkami, ktoré môžu poškodiť zdravie, je farba na tetovanie s názvom Eyeliner EL05 a tiež Aqua Grey Vanish, oba produkty obsahujú nadmerné množstvo kobaltu.

Výstraha platí aj pred henou v práškovej forme na farbenie vlasov Herbal Henna z Indie. Výrobok obsahuje nadmerné množstvo aeróbnych mezofilných baktérií, pri použití na pokožku alebo pri kontakte s očami môže spôsobiť infekciu alebo podráždenie.

Zakázanú látku hydrochinón, ktorá spôsobuje kožné alergie, obsahujú výrobky na zosvetlenie pokožky z Pobrežia Slonoviny Caro white Intensive, Care Lightening Beauty Cream with Coconut oil a La Dakaroise Lait Eclaircissant lightening body lotion.

FOTKY spomínanej kozmetiky nájdete v GALÉRII pod článkom.

Aj telové mlieko

Hygienici varujú aj pred telovým mliekom Moyana Corigan White Linen Hand & Body Lotion, keďže vo výrobku sa nachádza zakázaná látka hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (Lyral), použitie produktu môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.

Upozornenie na zdraviu nebezpečné látky sa týka aj ďalších produktov na zosvetlenie pokožky – Naturel Cream Aloe Vera, AntiMarks Glabaltin a Blanchisseur gluta-collagen Super Lightening, ktoré obsahujú zakázanú látku klobetazol propionát a môžu spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy.

Výrobok Betacet N Cream obsahuje látku betametazón, takisto vytvárajúcu riziko podráždenia pokožky a endokrinných problémov.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Hygienici varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami
12
Galéria
Zdroj: TASR/ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM