Lifestyle

POZOR na nosné kvapky a spreje! Ich nesprávne užívanie môže spôsobiť vážne PROBLÉMY

Bojujete s upchatým nosom a siahate po kvapkách a sprejoch? Zvýšte opatrnosť! Môže to mať nepríjemné následky.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na nosné kvapky a spreje! Ich nesprávne užívanie môže spôsobiť vážne PROBLÉMY
Zdroj: Freepik.com/garetsvisual

S jeseňou prišla aj sezóna rôznych viróz a nachladnutí. Mnoho ľudí v tomto období čoraz častejšie siaha po kvapkách a sprejoch do nosa, ktoré im uľavujú pri ťažkostiach s nádchou.

Ako informoval portál tn.cz, treba pri nich dodržiavať správne dávkovanie, inak si môžete zarobiť na poriadne zdravotné problémy.

Pozor na problémy!

„Vytvorí sa v podstate rezistencia. Kvapky prestanú fungovať a nádcha ďalej pretrváva. Potom pacient prichádza o možnosť liečby,“ upozorňuje lekár Cyril Mucha. Spreje do nosa by sa mali užívať maximálne týždeň.

V niektorých prípadoch však môžu byť problémy ešte výrazne horšie. „Naopak dokonca môžu uškodiť. Stretávame sa často, že pri dlhšom užívaní dochádza k naleptávaniu sliznice aj vzniku chronickej nádchy,“ dodáva lekár.

Hrozí závislosť

Niektorí pacienti však celú situáciu doženú až do extrému a na kvapkách a nosných sprejoch si vypestujú závislosť. Pri nádche tak podľa odborníkov treba zvážiť, akými veľkými problémami trpíme.

„Pri miernych problémoch volíme radšej hypertonické roztoky morskej vody, ktoré síce nemajú tak silný a dlhotrvajúci účinok, ale dajú sa používať v podstate bez obmedzenia. A aj dlhodobo sú úplne bezpečné,“ povedal pre tn.cz lekárnik David Gregor.

V prípade, že vás trápia vážnejšie problémy, siahnite po sprejoch s látkami so silnejším účinkom. „Preferujeme skôr spreje s obsahom látok zo skupiny sympatomimetík. Vzhľadom k ich potenciálnej návykovosti a riziku vzniku závislosti ich však odporúčame užívať iba veľmi krátku dobu. Pri dospelých maximálne týždeň, pri deťom tri až päť dní, prípadne aspoň striedavo používať spoločne s morskou vodou,“ doplnil David Gregor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM