MI Rôzne

POZOR! Tieto vianočné darčeky bývajú často nebezpečné

Hračky a elektronika patria medzi najviac kupované vianočné darčeky. Je zarážajúce, že práve tieto kategórie tovarov bývajú najnebezpečnejšie. Ako vyberať bezpečne?

Ilustračný obrázok k článku POZOR! Tieto vianočné darčeky bývajú často nebezpečné
Zdroj: soi.sk

Správa o činnosti Slovenskej obchodnej inšpekcie za minulý rok je občas mrazivým čítaním. Kontrolóri pravidelne reagujú na podnety od nespokojných spotrebiteľov a konajú aj z vlastnej iniciatívy. Ich zistenia môžu byť dobrým varovným signálom najmä pred vianočnými nákupmi.

Dajte si pozor!

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) vo svojej správe identifikuje niekoľko tovarov, s ktorými sa spájajú najväčšie problémy a bohužiaľ ich aj najčastejšie kupujeme práve na Vianoce.

„V roku 2019 SOI žiadala vytvorenie rizikového profilu na hračky, robotické vysávače, vianočné svetelné reťazce, 1 a 2 kolesové vozidlá, hoverboardy, segwaye, elektrické kolobežky…”

Zoznam je dlhší, ale kraľujú mu najmä hračky a elektrovýrobky. „Na základe doterajších skúseností predstavujú najväčšie riziko, a preto SOI im aj naďalej bude venovať zvýšenú pozornosť.”

Je smutnou realitou, že hoci boli takmer všetky odhalené nebezpečné výrobky označené značkou CE, boli problematické. Táto značka by pritom mala byť zárukou bezpečnosti pre spotrebiteľa.

Nebezpečné hračky

Na Vianoce kupujeme hračky viac ako kedykoľvek v roku. Kontrolóri však upozorňujú, že práve tento detský tovar je často nebezpečný. „Ročne dochádza v Anglicku približne k 40.000 nehodám spôsobených hračkami, ktoré si vyžadujú lekárske ošetrenie,” uvádza SOI.

Podobné dáta za Slovensko nemáme, ale štatistika veľa dôvodov na optimizmus nedáva. V európskom systéme RAPEX, ktorý slúži na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných výrobkoch, tvoria práve hračky najväčšiu skupinu. A podobne to vyzerá aj na Slovensku.

„V roku 2019 testovala SOI 58 hračiek a takmer polovica bola vyhodnotená ako nebezpečná.” Ešte horšie to bolo v prípade mäkkých hračiek určených pre najmenšie deti.

„SOI odobrala 19 vzoriek mäkkých hračiek, z ktorých 14 nevyhovelo požiadavkám na ich bezpečnosť a zhodu, čo predstavuje 73,7 %.”

Najčastejšie zisteným nedostatkom boli mechanické riziká z dôvodu prítomnosti malých časti. Batoľatá by si ich mohli vložiť do úst či nosa a udusiť sa.

„Ďalšími znepokojujúcimi zisteniami bol nadlimitný obsah chemických látok v hračkách, akým sú napr. ftaláty, či ľahký prístup detí ku gombíkovým batériám v elektrických hračkách,” dodáva SOI.

Požiar na Vianoce

Mimoriadne rizikovým tovarom sa tiež ukázali byť svetelné reťaze, ktorými si ľudia radi vyzdobujú svoje príbytky v čase Vianoce. V minulom roku SOI odobrala na kontrolu 25 takýchto reťazcov. Výsledok?

„V súčasnosti je vyhodnotených už 12 druhov svetelných reťazcov a sú nebezpečnými výrobkami,” uvádza SOI.

Najčastešjími nedostatkami bol nevyhovujúci prierez vodičov, zlá izolácia, nedostatočné pripevnenie vodičov k zariadeniu na zmenu režimov svietenia, či zlá konštrukcia, ktorá umožňovala prístup k živým častiam. Výsledkom by mohol byť aj požiar.

Ako sa teda pri vianočných nákupoch vyhnúť rizikovým výrobkom? Určite poslúži informácia od kontrolórov, že „väčšina nebezpečných tovarov mala pôvod v tretích krajinách.”

To znamená, že nákup od overených slovenských či aspoň európskych značiek a predajcov by mal slúžiť ako poistka pred nepríjemnými sklamaniami.

Na obale by mal byť vždy riadne označený výrobca i návod na použitie. Dobrým indikátorom serióznosti sú aj priaznivé recenzie spotrebiteľov na nezávislých fórach a tiež primeraná cena. Pretože nie vždy platí, že čo je lacné, je aj dobré.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM