Monika Hanigovská Zo zahraničia

ŠKANDÁL v Česku! Odhalili ruského ŠPIÓNA, ktorý doplatil na svoju slabosť pre ženy a peniaze!

Pobúrenie u našich susedov! Dlhoročný zamestnanec ministerstva zahraničia pôsobil ako „krtek“, teda ako človek, ktorý vynáša tajné informácie.

Ilustračný obrázok k článku ŠKANDÁL v Česku! Odhalili ruského ŠPIÓNA, ktorý doplatil na svoju slabosť pre ženy a peniaze!
Zdroj: pixabay.com

Dlhoročný zamestnanec českého ministerstva zahraničia nadviazal kontakt s ruskou rozviedkou SCR a vynášal pre ňu citlivé informácie. Českému Denníku N to potvrdil premiér Petr Fiala, minister zahraničia Jan Lipavský aj tamojšia Bezpečnostná informačná služba.

Ako pracoval „krtek“?

Ako uviedol zdroj, ktorý ostáva v tajnosti, „krtek“ začal vynášať informácie postupne: „Ruská rozviedka využila jeho slabosť pre ženy a peniaze. Postupne po českom diplomatickom pracovníkovi začala vyžadovať informácie z českej diplomacie, a to aj utajované. Ten za ich odovzdanie opakovane prevzal peniaze.“

Klepli mu po prstoch

Bezpečnostná informačná služba sledovala zamestnanca dlhšie, až neskôr zasiahla. Ako pripomína Denník N, až v prvej polovičke tohto roku s celým prípadom zoznámili premiéra aj ministra zahraničia.

Pandémia korony obmedzila stretnutia medzi pracovníkom SVR a jeho českým informátorom, a keďže ustúpila, nič nechceli nechať na náhodu.

„Hrozilo, že po pandémii covidu znovu nadviaže kontakt so svojím riadiacim dôstojníkom zo SVR, čo spravodajcovia nechceli dopustiť,“ opísal dobre informovaný človek. Píše o tom CNN Prima NEWS, ktorá cituje Denník N.

Čo na to minister a premiér?

„Môžem potvrdiť, že som rozhodol o prijatí takých krokov, vďaka ktorým na ministerstve už nepôsobí zamestnanec, ktorý spolupracoval s cudzou mocou. Ďalšie informácie nebudem z bezpečnostných dôvodov komentovať,“ uviedol Lipavský.

„Som o celej veci informovaný a oceňujem prácu tajných služieb, v tomto prípade BIS. Je to dôkaz toho, že bezpečnostné zložky pracujú kvalitne a v prospech českých občanov,“ doplnil na záver Fiala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM