han Zo zahraničia

Pred 5 rokmi sa zrútilo lietadlo s Alexandrovcami do mora: Kto môže za smrť 92 nevinných ľudí?

25. decembra 2016 obletela svet smutná správa. Ruské lietadlo s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa zrútilo do Čierneho mora. Nikto neprežil.

Ilustračný obrázok k článku Pred 5 rokmi sa zrútilo lietadlo s Alexandrovcami do mora: Kto môže za smrť 92 nevinných ľudí?
15
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Čo sa stalo?

Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 sa niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, viezol Alexandrovcov na koncert na ruskej vojenskej základni v Sýrii. V Soči malo lietadlo medzipristátie, keď predtým odštartovalo z Moskvy.

Do mora sa stroj zrútil krátko po tom, čo vykonal pilot manéver, aby sa otočil naspäť nad pevninu a mal pokračovať ďalej na východ. Pri otáčaní však náhle stratil výšku a začal klesať. Len dve minúty po štarte zmizlo lietadlo z radarov a zrútilo sa do mora.

Na palube stroja sa nachádzalo 64 členov Alexandrovcov, 8 členov posádky, 9 novinárov a 11 vojenských a civilných zamestnancov a členov humanitárnych organizácií.

Štátny smútok

Okamžite po zverejnení tragickej správy vyhlásil Vladimir Putin štátny smútok a začalo sa s veľkou záchranárskou akciou. Bolo do nej zapojených približne 3500 ľudí! Ani napriek veľkej snahe sa nepodarilo nikoho z lietadla zachrániť. Na hladine mora zostala veľká ropná škvrna, trosky stroja boli rozmetané až do vzdialenosti osem kilometrov. Záchranári našli lietadlo v 60-metrovej hĺbke.

Výsledky vyšetrovania

Keďže ruské lietadlá nemajú povesť príliš bezpečných, okamžite sa spustili dohady, čo alebo kto môže za nehodu. Ruskí vyšetrovatelia to vzali do rúk a v júni 2017 prišli so záverom. „Pravdepodobnou príčinou nehody bola chyba pilota,“ písalo sa v správe. Podľa nej mal pilot v tme nad morom stratiť orientáciu. Takéto stručné vyjadrenie ešte viac rozbehlo aj iné teórie o páde stroja.

Ako uvádza český portál zoommagazin.i­prima.cz, pilot Roman Volkov bol extrémne skúseným pilotom, ktorého k povolaniu viedol jeho otec, slávny a veľakrát vyznamenaný plukovník ruského letectva Alexander Volkov.

Ďalšie dohady

Niektorí svedkovia uviedli, že na niektorých mŕtvych telách boli záchranné vesty, čo by značilo tomu, že sa na palube pripravovali k nehode. Taktiež sa našli takí, ktorí pred nehodou videli na oblohe záblesk, čo by zase viedlo k teroristickému útoku. O technických problémoch stroja zase informovali tí svedkovia, ktorí tvrdili, že lietadlo klesalo „nosom“ hore…

Len ťažko sa dozvieme presnú presnú príčinu nehody, pri ktorej zomrelo 92 nevinných ľudí a 64 členov populárneho zboru Alexandrovcov. To im už život nevráti…


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

V lietadle našlo smrť 64 Alexandrovcov
15
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM