ts Magazín

Prehnali ste to s alkoholom? Táto zelenina vám pomôže v boji s opicou

Máte radi zeleninu? Ak nie, teraz možno zmeníte názor a túto konkrétnu do svojho jedálnička zaradíte. Minimálne po prežúrovanej noci.

Ilustračný obrázok k článku Prehnali ste to s alkoholom? Táto zelenina vám pomôže v boji s opicou
Zdroj: pixabay.com

Nie vždy sa nám v piatok večer podarí zostať „len pri jednom“, a tak sa z času na čas v sobotu ráno budíme s poriadnou opicou. Existuje množstvo spôsobov, ako tento nepríjemný stav zmierniť, no vedeli ste, že pomôcť vám dokáže aj obyčajná zelenina?

Zeleninou proti opici

Teda, až tak obyčajná nie je. Liečivé účinky špargle sú známe už od nepamäti. V minulosti sa používala predovšetkým ako liek, dnes je dokonca uznávaným afrodiziakom.

Podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Food Science je dokonca veľmi nápomocná aj po prežúrovanej noci. Vedci z Ústavu lekárskych vied z Jeju National University v Južnej Kórei analyzovali zložky mladých výhonkov a listov špargle, aby porovnali ich účinky na ľudské pečeňové bunky, píše goodnewsnetwor­k.org.

Zistili, že bunková toxicita sa významne zmiernila v reakcii na liečbu výťažkami z listov a výhonkov špargle. „Tieto výsledky poskytujú dôkazy o tom, ako môžu biologické funkcie špargle pomôcť zmierniť opicu po alkohole a chrániť pečeňové bunky,“ uviedol vedúci výskumník BY Kim.

Článok pokračuje pod galériou.

Špargľa - kráľovná zeleniny
4
Galéria

Kráľovná špargľa

Špargľa je považovaná za „kráľovnú zeleniny“. Je bohatá na vápnik, železo, horčík, zinok, draslík, síru, fosfor, množstvo vitamínov, obsahuje kyselinu listovú, stopové prvky a vlákninu.

Je ľahko stráviteľná, urýchľuje látkovú výmenu, pomáha v boji s nadváhou a posilňuje imunitu. Vďaka tomu, že má málo kalórií (100 gramov špargle obsahuje len 17 kalórií), je vhodná pri redukčnej diéte.

Povzbudzuje aj činnosť obličiek, zabraňuje vzniku obličkových kameňov, podporuje vylučovanie vody, chráni pečeň pred chemickým poškodením a pomáha bojovať proti kožným ochoreniam. Má priaznivý vplyv aj na mužskú prostatu, chráni pred zápalmi a rakovinou prostaty, predlžuje plodnosť a zlepšuje produkciu spermií. Neodporúča sa ale konzumovať večer, mohla by nabudiť!

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM