ts Lifestyle

Exotická bomba menom AVOKÁDO: Vedeli ste, aké účinky má na vaše črevá?

O pozitívnych účinkoch avokáda na zdravie človeka vieme veľa. Skupina vedcov z Illinoiskej univerzity tentoraz skúmala, ako vplýva jeho konzumácia na naše črevá.

Ilustračný obrázok k článku Exotická bomba menom AVOKÁDO: Vedeli ste, aké účinky má na vaše črevá?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Lekári, fitness tréneri a ďalší milovníci avokáda si toto exotické ovocie nevedia vynachváliť. Je bohaté na vitamíny, minerály, zdravé tuky a vlákninu. Je skvelým pomocníkom pri chudnutí, pomáha pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu, a nová štúdia dokonca hovorí aj o zlepšení zdravia čriev.

Čo s nami robí avokádo?

Zaradenie avokáda do jedálnička je bezpečným spôsobom, ako zlepšiť zdravie čriev, ukazuje nová štúdia od vedcov z Illinoiskej univerzity, publikovaná v časopise Journal of Nutrition.

Výskumu, ktorého cieľom bolo zistiť vplyv avokáda na zdravie čriev, sa zúčastnilo 163 dospelých ľudí vo veku od 25 do 45 rokov s nadváhou alebo obezitou, ale inak zdravých. Jedna skupina dostávala k jedlu avokádo, druhá nie. Vedci zistili, že tí, ktorí každý deň jedli avokádo ako súčasť jedla, mali väčšie množstvo črevných mikróbov, ktoré rozkladajú vlákninu a produkujú metabolity podporujúce zdravie čriev. Mali tiež väčšiu mikrobiálnu rozmanitosť v porovnaní s ľuďmi, ktorí v jedle avokádo nemali.

„Konzumácia avokáda znížila množstvo žlčových kyselín a zvýšila množstvo mastných kyselín s krátkym reťazcom. Tieto zmeny korelujú s priaznivými výsledkami pre zdravie,“ uviedla vedúca autorka štúdie Sharon Thompson.

Ďalší bonus

Avokádo je bohaté na tuky. Vedci ale zistili, že zatiaľ čo skupina s avokádom konzumovala o niečo viac kalórií ako skupina bez neho, z ich stolice sa vylučovalo o niečo viac tuku.

„Vyššie vylučovanie tukov znamená, že účastníci výskumu absorbovali menej energie z potravín, ktoré konzumovali. Bolo to pravdepodobne kvôli redukcii žlčových kyselín, čo sú molekuly, ktoré vylučuje náš tráviaci systém a ktoré nám umožňujú vstrebávať tuk. Zistili sme, že množstvo žlčových kyselín v stolici bolo nižšie a množstvo tuku v stolici bolo vyššie v skupine s avokádom,“ vysvetľuje Hannah Holscher, jedna z autoriek štúdie.

Treba tiež zdôrazniť, že tuky, ktoré obsahuje avokádo, sú zdravé na srdce. K dlhému radu pozitívnych účinkov na naše zdravie teda môžeme smelo pripočítať aj schopnosť zlepšovania zdravia čriev. Ak ste tak ešte neurobili, určite avokádo zaraďte do svojho jedálnička.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM