Aktualizované han Zo Slovenska

Premiér Heger sa DNES stretne s pápežom: Za čo sa mu POĎAKUJE v mene Slovákov?

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) vyzdvihol postoj pápeža Františka, ktorý sa zasadzuje za nastolenie mieru na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Premiér Heger sa DNES stretne s pápežom: Za čo sa mu POĎAKUJE v mene Slovákov?
6
Galéria

„Taktiež mu chcem poďakovať za nasadenie cirkvi na slovensko-ukrajinskej hranici, pretože vidíme, že je veľkým príspevkom,“ povedal Heger v predvečer stretnutia s pápežom vo Vatikáne. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR (ÚV SR).

Slovenský premiér po prílete do Ríma uviedol, že sa pápežovi chce poďakovať aj za jeho vlaňajšiu návštevu na Slovensku. Počas nej podľa Hegera „odznelo veľa silných posolstiev,… ktoré sú pre nás posilou a vzpruhou aj v týchto náročných časoch“.

O čom budú hovoriť?

S pápežom bude premiér v pondelok 14. marca hovoriť o viacerých oblastiach, najdôležitejšou témou však bude Ukrajina.

„Krutosť, ktorú vidíme v súčasnosti u našich priateľov a susedov na Ukrajine, nemá obdoby a v 21. storočí už vonkoncom. Nikdy sme nečakali, že sa ešte za nášho života dožijeme takejto krutosti,“ povedal Heger s tým, že mier nie je samozrejmosť a musí zaň bojovať každý človek.

„Som veľmi rád, že Svätý Otec veľmi jasne poukazuje na dôležitosť mieru, vyzýva (ruského prezidenta) Vladimira Putina, aby zastavil túto agresiu,“ uviedol premiér, podľa ktorého sa k tomuto pridáva aj Slovensko i celý vyspelý svet, keď túto agresiu jednotne odsúdilo 141 krajín.

Vzájomne sa obdarovali

Predseda vlády počas návštevy odovzdal Svätému Otcovi zvon odliaty z bronzu, na ktorom sú vyobrazení slovanskí vierozvestcovia svätí Cyril a Metod. Je vyrobený tradičnou stredovekou technológiou bez využitia moderných výrobných postupov a odliali ho symbolicky na Popolcovú stredu. Autorom zvona, ktorý váži 15 kilogramov, je 22-ročný Slovák Jakub Vorobeľ. Dar, ktorý od pápeža dostal premiér, je bronzový odliatok Panny Márie vsadený v drevenom ráme symbolizujúcom knihu. V pozadí je Bazilika sv. Petra aj so stvárnením kolonády od Berniniho.

Heger sa vo Vatikáne stretne aj so štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom. V rámci pracovnej cesty navštívi i Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda, kde sa stretne s vedením kolégia a krajanmi pôsobiacimi v štruktúrach Vatikánu a na pápežských univerzitách.

Navštívi okrem toho emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov, slovenského kardinála Jozefa Tomka, dodal ÚV SR.

Pozdravil krajanov

„Pápežský slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda poskytuje útočisko pre Slovákov od jeho vzniku v roku 1963. Zaslúžilo sa oň päť Slovákov vrátane kardinála Jozefa Tomka. Aktuálne tu žije aj 13 Slovákov, ktorí študujú na pápežských univerzitách. V minulosti sa tu dokonca vydávali knihy, ktoré boli tajne distribuované na Slovensko, lebo vtedajší režim ich zakázal,“ napísal Eduard Heger z Vatikánu na svojom Facebooku.

„Ďakujem za milé stretnutie a pohostenie. Cítili sme sa s manželkou medzi vami veľmi dobre,“ uzavrel Heger.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

POZDRAVIL SOM NAŠICH KRAJANOV PÔSOBIACICH VO VATIKÁNE Pápežský slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda poskytuje útočisko...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, March 13, 2022
Premiér Heger už je vo Vatikáne
6
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM